През декември в Смолян ще започне монтирането на климатици

 През декември в Смолян ще започне монтирането на климатици

През декември се планира да започне монтирането на климатици в жилища в Смолян, включени в проекта за замяна на старите отоплителни уреди. Това съобщи Виолета Филипова от общинския пресцентър.

Близо 170 уреди с пелети вече са поставени при домакинства в областния град. До края на декември Община Смолян продължава да приема заявления на жители на града, които желаят да заменят печките си на твърдо гориво с безплатни климатици или отоплителни уреди с газ и пелети.

Проектът за смяна на старите печки е с европейско финансиране и цели да се намали замърсяването на атмосферния въздух в планинския град.

Общо 1600 домакинства от Смолян ще получат отоплителни уреди с пелети, а над 900 са одобрените за монтиране на климатици. През тази седмица ще се подпише договор с фирмата, доставяща климатици по проекта. Осигурените климатици са с клас А+ за отопление и А++ за охлаждане.

Замяната на замърсяващите въздуха печки на дърва и въглища се извършва по проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

Вирни се горе