Превантивният център отбелязва с различни инициативи 10 октомври – Световен ден на психичното здраве

Превантивният център отбелязва с различни инициативи 10 октомври – Световен ден на психичното здраве

Екипът на Превантивно – информационния център по наркотични вещества отбелязва с различни инициативи 10 октомври – Световен ден на психичното здраве. Те са насочени към учениците от областта, съобщи секретарят на центъра Мария Славчева.

Една от инициативите, посветена на този ден, е проведеният футболен турнир с женски футболен клуб Родопа – Смолян с треньор Адриян Сюрджиев. Секретарят Момчил Николов, който е и председател на Общинския съвет по наркотични вещества награди футболистки. Той им благодари за включването в инициативата, пожела им здраве и бъдещи успехи. Момичетата бяха наградени с медали и предметни награди, осигурени от Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

Според данните на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства.

За първи път този ден се чества през 1992 година. Общата цел на този ден е да се повиши осведомеността за проблемите на психичното здраве по света и да се мобилизират усилията по отношение на подкрепата, грижата и лечението за по-добро психично благополучие.

Основна причина за появата на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Идеята на деня на психичното здраве е да се привлече общественото внимание към проблемите на хората с психични заболявания и въобще към психичното здраве, коментира Славчева.

Вирни се горе