Престижната награда “Проф. К. Чилов” беше връчена на ректора на МУ - Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева

Престижната награда “Проф. К. Чилов” беше връчена на ректора на МУ - Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева

Наградата се връчва за висок професионализъм, дългогодишна потребна активност и висок лекарски морал

Наградата носи името на огромния исполин на българската медицина, българският Авицена, именуван още българския княз на лекарите, който прокарва моста сред българската и европейската медицина Проф.д-р Константин Чилов.

“Тази премия се връчва в това свещено място за българската медицина – с. Салвейно, от което са родом доста велики български лекари; което ни впечатлява, въодушевява, въодушевява да бъдем по-добри като лекари и човеци; което ни връща към размишления за проблемите в родната медицина. Много ми се желае да преодолеем по-бързо тези проблеми и единни да създадем по този начин жадуваната смяна в здравната система, да се върнем към тези изконни полезности в българското опазване на здравето, каквито е изповядвал самият проф Чилов – съчувствие към болния, висок лекарски морал и компетентност”, сподели в словото си ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

“Такава премия повече задължава. Тя подтиква към повече отговорност. Посвещавам я на Медицински университет – Пловдив, тъй като в случай че не бях приключила това висше учебно заведение, в случай че не работих в него, в случай че не бяха подкрепящите ме сътрудници, нямаше да израсна като доктор – микробиолог и имунолог и нямаше да мога да предложа моите опит и познания в интерес на обществото”, сподели още в словото си проф. Мурджева.

Тя благодари на основателите на тези награди, които точно в с. Славейно ни карат повече от всеки път и всякъде да се усещаме български лекари и да бъдем стимулирани да работим за обществото, за хората.

Освен проф. Мурджева, която е и имунолог, с влиятелната премия “Проф. К. Чилов” е почетен още проф. Атанас Кундурджиев, интернист, кардиолог и нефролог от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " - София.

Званието " Лекар на България " беше връчено на чл.-кор. проф. Чавдар Славов, уролог, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". Наградата " Проф. К. Чилов " за здравна публицистика отиде при Диана Янкулова от Програма " Хоризонт ", БНР.

Решението за наградите е взето от комисия в състав доктор Стойчо Кацаров, министър на опазването на здравето, доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС, акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките, акад. Дамян Дамянов и акад. Богдан Петрунов, Нац. Алианс " Живот за България ", доктор Тотко Найденов, гл. редактор на в. " Български доктор ".

Вирни се горе