Премиерът Борисов посети депото за сепариране в Община Доспат

Премиерът Борисов посети депото за сепариране в Община Доспат

Премиерът разгледа новата компостираща инсталация в Барутин, която предстои да бъде въведена в експлоатация. Тя ще обслужва пет общини – Девин, Борино, Сатовча, Сърница и Доспат.

„Депото за сепариране в Доспат беше задача, за да можем да помогнем и за разширение на депото за отпадъци. Така отпадъкът може да се сепарира. Тук сме, за да видим какво е направено. В региона е много чисто”, каза Борисов по време на посещението в депото за сепариране за отпадъци. „Искам да честитя празника на всички християни и братя мюсюлмани. Показваме как може да се живее не само приятелски, но и регионът да се развива по най-добрия начин”, допълни той.

Кметът на Доспат Елин Радев благодари на премиера за подкрепата – през последните 4 години правителството е отпуснало над 40 млн. лева за развитието на общината. Той изтъкна, че се виждат резултатите от тази подкрепа. Целта на депото за сепариране е да помогне за разширението на депото за отпадъци. Премиерът Борисов се запозна с технологията на сепариране, а кметът на Доспат показа как се разпределят и рециклират отпадъците. Елин Радев обясни, че са монтирани две инсталации. Отделят се хартия, пластмаса и метал. Една машина работи за пластмаса и хартията. Има и магнит, който отделя метала. Отделно от това растителните отпадъци от всички общини ще се събират в отделни съдове и ще идват сортирани. Те ще се слагат на отделно място, след като се раздробят. Покриват се, за да изгният, от което ще се получи хумус, който след това може да се продава. “Чудесно сте го направили”, изтъкна Бойко Борисов. По думите му по този начин регионът ще остане чист.

Вирни се горе