Премахват цветните зони за влизане в България

 Премахват цветните зони за влизане в България

Отпадат цветовите зони, съгласно които досега се регламентираше редът за влизане в България. Това ще стане от 1-ви април, информират от Министерство на здравеопазването.

От 1 април до 15 май всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID-19 сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Лицата, които не представят поне един от посочените документи ще бъдат поставяни под карантина за срок от 10 дни. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Новите изисквания влизат в сила със заповед на здравния министър Асена Сербезова.

Припомняме, че от 1-ви април също така отпадат противоепидемичните мерки в страната, тъй като правителството реши да не удължава извънредната епидемична обстановка. Здравните експерти са на мнение, че някои от мерките като носенето на маски на закрито и в градския транспорт трябва да останат силно препоръчителни.

Вирни се горе