Преговори за полети до повече от 6 нови дестинации води летище Пловдив

Преговори за полети до повече от 6 нови дестинации води летище Пловдив

Полети до нови дестинации има възможност да започнат да се изпълняват от летище Пловдив. В момента ръководството на аеропорта води преговори с авиокомпанията Ryanair за стартиране на полети до някои от дестинациите, до които се е пътувало преди години. Това заяви председателят на Съвета на директорите Дойчин Ангелов.

“Проведохме няколко разговора с представители на авиокомпаниите, които отговарят за нашия регион. Планираме и зимния сезон за тази година. Това, върху което успоредно мислим, са възможностите за полети до Милано, Франкфурт и Брюксел. Има възможност от компанията да направят и друго предложение, тъй като е свързано с мрежата полети, които извършват”, коментира той.

Ангелов отбеляза, че от Ryanair имат запитване и какви стимули биха могли да бъдат предоставени от Летище Пловдив, което маркира необходимост от значението за развиването на Фонда за развитие на летище Пловдив.

„Въпрос на преговори е до какви стимули би се стигнало, като от наша страна поставяме въпроса за достъпа за сайта за пътуване с Ryanair, за да може да популяризираме даденостите на общините, които членуват. Нужно е да разширим достъпа, защото в момента има нужда от по-голям обем, излизащ като реклама на сайта им”, заяви той.

Преговори са били проведени и в Будапеща, като акцентът е бил увеличаване на дестинациите, предлагани от WIZZ air от и до летище Пловдив.

"Срещата с директора по разширението на полетите за Източна Европа беше много ползотворна и оптимистична. Планираме за зимното разписание на 2023 година три нови дестинации - Виена, Варшава и Рим или Милано, както и възможността за възобновяване на полетите до Дортмунд. Очакваме също и условията, на които трябва да отговаря летището за базиране на самолет на Wizz air, което ще увеличи значително дестинациите, които ще предлага летище Пловдив", обясни изпълнителният директор на аеропорта Красимир Пешев.

За тази година летището отчита и голям интерес към летните чартърните програми. Към този момент заявените полети са 164, за сравнение през 2022 година летният чартър е бил от 35 броя полети.

Той добави, че в момента от авиокомпанията имат базирани самолети на Летище София и Летище Варна, но имат и голям интерес за базирането на такъв самолет и на Летище Пловдив, като предстои да се разбере дали летището отговаря на съответните техни изисквания.

Той допълни, че ходът с Pegasus Airlines до Истанбул също е много успешен.

„Редовните полети от Истанбул до Пловдив и обратно два пъти седмично се изпълняват от февруари месец. Цената на билетите е много атрактивна, като въздушната връзка създава огромни възможности за жителите на региона на Пловдив, а и на цялата страна, които се възползват от евтин, бърз и удобен транспорт до Истанбул, а от там отново с Pegasus Airlines и до 120 дестинации по целия свят”, заяви той.

Вирни се горе