Предстоящо: Предпразненство на Рождество Христово

Предстоящо:  Предпразненство на Рождество Христово

На 20 декември Православната църква почита Св. свщмчк Игнатий Богоносец /Игнажден/

Богоносецът Св. Игнатий е първият Свети отец и Учител на Църквата, както и първият голям богослов след апостолите. Живял е през І век сл.Р.Х.Той полага началото на едно ново богословие – Църковното богословие, което отхвърля влиянието на юдаизма, а православната мисъл не се свежда до схоластичен анализ на понятия, категории и теми.

Светецът е роден в Антиохия, сега малко селце на име Антакия, в източната част на Турция, близо до Сирия.Св. Игнатий е вторият епископ на Антиохия и в своето служение се ръководил от примера на евангелист Св.Йоан и Св.апостол Павел. Още като младеж получил добро образование, запознал се с водещите философски и религиозни течения на своята епоха.Впоследствие проявил значим писателски талант.Със своите качества на духовник и творец се прославил сред християните и спечелил тяхното уважение и доверие.

Св. Игнатий показал истинско мъжество, когато вярващите в Христа били подложени на гонения от римския император Траян.Той бил заловен и осъден на разкъсване от зверове в римския Колизеум. С мъченическия си подвиг светецът защитил името Богоносец, доказвайки, че по изключителен начин изживява своето реално общение с Христос и е имал ясно съзнание за това. А според благочестиво предание той е онова дете, което Иисус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство, повикал го и го прегърнал, като казал:"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема”./ Мат.18:2-5/

Според народната традиция от Деня на св. Игнатий започват родилните мъки на Божията майка. Този ден е известен като Игнажден. Характерно за празника е обичаят „полазване”- от това, кой ще влезе пръв в къщата, се гадае каква ще бъде следващата година.

Материала подготви: Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе