Предстоящи събития в Регионална библиотека "Николай Вранчев" - Смолян

Предстоящи събития в Регионална библиотека "Николай Вранчев" - Смолян

По повод 8-ми март – Международен ден на женатa, Регионална библиотека „Николай Вранчев” кани смолянчани и гости на града на:

  • Откриване изложба на гоблени и бродерии дело на сръчните ръце на дами от област Смолян /Дата: 08 март 2024 г., начален час: 16:00 ч./

В организираната от отдел „Читалня” изложба са представени над 60 творения, събрали в себе си усета за красота и майсторството на гобленарки от област Смолян.

  • Mузикално-поетичен следобед в отдел „Изкуство” /Дата: 08 март 2024 г., начален час: 16:30 ч./

В стихове и проза, под звуците на музика, актрисата Миряна Найденова ще разкрие образа на ЖЕНАТА в писаното слово, а любителите на изобразителното изкуство ще намерят в изложба от библиотечни материали НЕЖНАТА МУЗА в творчеството на известни художници.

На 9 март (събота) от 12:00 ч. в Регионална библиотека „Николай Вранчев” ще се излъчи първия филм от поредицата „Древната цивилизация”.

Прожекцията е подходяща за широка аудитория и е с ВХОД СВОБОДЕН.

Първият филм от поредицата "Древната цивилизация" е за един голям град на над 8000 години. На наша територия съществува огромна цивилизация още през 7-мо и 6-то хилядолетие пр.н.е. с изумително изкуство, прекрасна култура, вече наложени обичаи, ритуали и традиции, с цели градове, построени по архитектурен план, с хиляди жители, с умели майстори и занаятчии, обработка на минерали, с познания за астрология, търговски връзки с различни краища на целия Балкански полуостров, развито земеделие и животновъдство, с цели храмови комплекси и с къщи по на три етажа.

Това е цяла цивилизация наречена Революция. Да, неолитната революция! Обичаите и ритуалите на нашите баби и дядовци съвпадат с тези на хората живели преди 8000 години. Техните символи, знаци и изображения, можем да видим в носиите, шевиците и накитите на същите тези баби и дядовци…. Всеки филм от поредицата ще представя по един древен обект, докато ни се изясни цялата обща картина и запълним всички празнини!

Не пропускайте Началото!

Освен прожекцията на първия филм от тази вълнуваща поредица, на 9 март ще можете да се участвате и в беседа, в която да зададете въпросите, които Ви вълнуват!

Трейлър на филма: https://www.facebook.com/61555876334382/videos/1147275179964247

Вирни се горе