Предстои подмяна на водопровода и канализацията в Девин

Предстои подмяна на водопровода и канализацията в Девин

СподелиПредстои подмяна на водопровода и канализацията в Девин, както и изграждането на колектор. Това съобщи кметът, Здравко Иванов, предаде Фокус.

"Финансирането на водния цикъл е по Плана за възстановяване и устойчивост, а общата му стойност е около 30 млн. лв. Възложител е предвидено да бъде ВиК-холдинга чрез местното ВиК-дружество в Смолян. В момента текат процедури, обявени на инженеринг и за проектиране, и за строителство. Надявам се есента да бъдат проектирани участъците, през които ще бъде сменен водопровода плюс колектора, който ще довежда отпадната вода до пречиствателната станция. Най-рано строителни дейности биха могли да започнат през май-юни следващата година и това е оптимистичния срок“, поясни Иванов.

Той уточни, че до 2026 година този проект трябва да бъде реализиран, което означава, че трябва доста ресурс на техника и работница да бъдат съсредоточени в Девин, за да се справят с късите срокове, които остават.

"6,5 км е водопровода, който е предвиден по предварителните проучвания, който ще бъде подменен. Ще бъде доизграден колектора, който частично е изграден, а сега ще се направи и останалата част. Стойността на проекта е около 30 млн. лв. – за пречиствателната станция е около 10 млн. лв., а за водопровода и канализацията е около 20 млн. лв.“, допълни кметът на Девин.

Той коментира, че това мащабно строителство очакват от доста време, тъй като са били пропуснати няколко възможности назад във времето. "След подмяната на водопровода и изграждането на колектора, общината ще може да асфалтира, да направи паркови пространства и алеи в града. Така е редно – първо подземната инфраструктура и после дейностите на повърхността“, каза още Здравко Иванов.

Вирни се горе