Представят традициите и обичаите на Настан и Гьоврен на тематични вечери в петък и събота в Девин

Представят традициите и обичаите на Настан и Гьоврен на тематични вечери в петък и събота в Девин

С представяне на обичаите, традициите, фолклора и типичните ястия на Настан и Гьоврен продължават тематичните вечери организирани от Община #Девин.

В петък самодейци и фолклорни групи от НЧ "Възраждане 1949" - Настан ще представят историята на населеното място, автентични носии от преди век, както и типичните за населеното място ястия, информира председателят на читалището Дарина Аврамова. Началото е от 19:00 часа на 23 юни на площад "Игор Юруков". Участие ще вземат мъжката фолклорна група "Мъжки времена", женска фолклорна група и танцова школа "Усмивки" - жени. Публиката ще може да види дефиле на носии, като Моника Карамитева ще разкаже историята на облеклата носени от настанци преди 100 години. Ще бъде представен и обичаят "Свиване на кускус", а на специален кулинарен щанд ще може да се дегустира овче кисело мляко, качамак, пазлами и други вкусотии.

Ръчно изработени сувенири от Севдалина Вутова също ще бъдат на разположение на гостите, а Еко ферма "Кехайови" с представител Марияна Кехайова ще представи своите продукти.

В събота, 24 юни отново от 19:00 часа пред Културен дом - Девин ще се състои и "Вечерта на Гьоврен". Представители на НЧ "Светлина 1948" ще запознаят публиката с миналото на Гьоврен, обичаят "Вадене на китки", както и с целия процес на производство на прежда, започвайки от вълната до крайният продукт, като в седянката ще бъдат представени автентични уреди за обработка на фона на стари песни, разказва Исмаил Терзи - председател на читалището.

Вечерта ще включва още много музикални и танцови изпълнения и разбира се, кулинарна дегустация.

Миналата седмица бе "Вечерта на Беден", като през летните месеци предстои представянето и на другите населени места от община Девин.

Вирни се горе