Представят сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“ в Чепеларе

Представят сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“ в Чепеларе

През миналата 2022 г., по повод 70-годишнината от смъртта на отец Евстати Янков, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ издаде жизнеописанието му: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“, което бе финансирано от Община Чепеларе. Книгата се посрещна изключително радушно от българската общественост и православните християни, като в нея бяха поместени и няколко проповедите на отец Евстати. Към тях проявиха интерес много свещеници и богослови, монаси и монахини, църковни певци и четци, затова Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ подготви и отпечата сборник с негови проповеди, което отново бе подкрепено от Община Чепеларе.

На 21 септември 2023 г. – четвъртък, от 18.00 часа в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880 – Чепеларе“, ще бъде представен сборникът: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“. Той се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, като изцяло се финансира от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж още по време на неговото отпечатване. Съставител и редактор на сборника е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева. Изданието е предназначено, както за църковна употреба, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра. По тази причина всички църковни, библейски, богословски и исторически термини са обяснени в бележките под линия, за съставянето на които са използвани 117 съчинения и 16 публикации в интернет, както и спомените на 25 духовни чада и съвременници на отец Евстати.

На тържеството Община Чепеларе официално е поканила: епархийския архиерей – Пловдивски митрополит Николай, викария на Пловдивския митрополит – Знеполски епископ Арсений, архиерейския наместник – Смоленски епископ Висарион, свещеници и монаси, богослови, роднини и потомци на отец Евстати. Разбира се, на събитието са добре дошли жителите и гостите на град Чепеларе, както и всички, които почитат отец Евстати Янков и искат да се запознаят с неговите проповеди.

По традиция Община Чепеларе ще подари на всеки присъстващ по един екземпляр от сборника.

Вирни се горе