ПРЕДСТАВЯТ ГЕОРГИ ЗАРКИН В КДК – СМОЛЯН

ПРЕДСТАВЯТ ГЕОРГИ ЗАРКИН В КДК – СМОЛЯН

Известния в близкото минало политически затворник, поет и журналист Георги Заркин е роден на 3 март 1940 г. в с. Бели Искър, Самоковско. Прегазен е от държавната машина без съд и присъда на 7 август 1977 г. Негови книги са: „Апостола”, „Отвъд чертата”, „Страната на розите” и романът „Чест”. Те ще бъдат представени от неговия син Лъчезар Заркин.

Георги Заркин завършва задочно кинематография, след което работи като зоотехник в Самоков и дописник на вестник Самоковска комуна. През 1963 г. започва работа като фоторепортер във вестник Земеделско знаме.

Година по-късно (1964) се запознава с Иван Тодоров-Горуня и е привлечен към организирането на преврат, за сваляне на Тодор Живков от власт. След разкриването на заговора и смъртта на Горуня през 1965 г., Георги Заркин е арестуван и осъден 6 години лишаване от свобода. от Софийски окръжен съд..Първоначално излежава присъдата си в Софийския затвор, по-късно е преместен в Старозагорския, където получава още две вътрешни присъди за писане на контрареволюционна литература.

От 1975 г. е в Пазарджишкия затвор, където е убит на 7 август 1977 г. заради опасението на властта, че участниците в международния писателски конгрес, който е щял да се състои същата година в София, биха поискали да се срещнат със Заркин, чиито стихове са четени по радио „Свободна Европа“. На 10 ноември 2014 г. е удостоен посмъртно с ордена „За гражданска заслуга“ – първа степен.

Представянето на Георги Заркин ще бъде на 20 септември 23 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков“.

Заповядайте, ще е интересно!

Всички са поканени.

Вирни се горе