Представиха книгата „Родопа – чрез миналото към бъдещето“ на Хамид Имамски

 Представиха книгата „Родопа – чрез миналото към бъдещето“ на Хамид Имамски

Вчера в Регионална библиотека „Николай Вранчев“ беше представена книгата „Родопа – чрез миналото към бъдещето“ на народния певец Хамид Имамски. Срещата откри директорът на библиотеката Светлана Хаджиева, която приветства присъстващите и прочете поздравителен адрес от кмета на Община Смолян Николай Мелемов. Дарина Славова, зав. отдел „Справочно-библиографски и краезнание“, припомни че това е втора среща за смолянската публика с него, след като през април 2019 г. беше представен първият му компакт диск с автентични родопски песни „Чеирен се е запалил“ в КДК – Смолян. Тогава творчески портрет на певеца направи Диди Кушлева – дъщеря на великата Радка Кушлева, която беше гост и на тази среща.

Книгата „Родопа – чрез миналото към бъдещето. Наръчник за позабравените корени на Родопите и недоизказаните истини за тях, към които ни връща фолклорът“ представи Атанас Милев – директор и преподавател по литература в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Върбина. Той разказа за първата си среща с народния певец, за техните общи проекти за издирване на автентични народни песни от Родопите и за първото представяне на книгата в с. Върбина. Присъстващите се запознаха с творбата чрез мултимедийна презентация, автор на която са ученици, членове на Ученическо литературно общество в селото. Беше представена кратка биография на Хамид Имамски, част от предисловието към книгата, автор на което е доц. д-р на историческите науки Стефан Дечев (вече професор), есе на Анелия Крумова, което също е включено в книгата. Тя съдържа 21 текста на автентични родопски песни и кратки есета със заглавия „Размисли“, „Недоизпятото“, „За историята“, „За бита и традициите“ и „За любовта“. Особена почит и благодарност авторът изпитва към своята баба Хасибе Кьорчева, която доживява до 108 години и оставя 500 автентични народни песни „пример за живот и свидетелства за история.

Авторът на книгата Хамид Имамски подчерта, че тази малка книжка-наръчник е подготовка за нещо по-сериозно, което той иска да направи, а именно трилогия, първата книга от която ще е на тема за обичаите и традициите, втората за любовта и третата с песни от неговия архив. Негов кумир в народното автентично пеене е великата родопска певица Радка Кушлева, като мечтата му е да бъде издигнат неин паметник в гр. Смолян, който вече е готов и предстои да бъде избрано място за него и да бъде открит. Хамид Имамски представи току-що издаденият албум, който е съвместен проект с Диди Кушлева и е посветен на Радка Кушлева. Той съдържа 10 автентични песни със симфонично звучене. Певецът изпя 3 песни, включени в новия компакт диск, под съпровод на акордеон от Диди Кушлева. Накрая поздравление поднесе актьорът Никола Пашов, който сподели, че се възхищава от младия изпълнител и се радва да се запознае с него на живо. На срещата присъстваха общественици, приятели на твореца и почитатели на родопската песен, традиции и обичаи.

Вирни се горе