Председателят на БТПП Цветан Симеонов: Има интерес за прехвърляне на цели предприятия от Украйна в България

Председателят на БТПП Цветан Симеонов: Има интерес за  прехвърляне на цели предприятия от Украйна в България

На среща с работодателски организации в Областна администрация, бяха дискутирани икономическите последици за България във връзка с украинската криза, възможностите за подпомагане на бизнеса и подобряването на сътрудничество между бизнес, работодатели, местните и държавни власти. Срещата бе под егидата на областният управител Емил Хумчев, а председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов представи дейността на организацията, която представлява, както и актуалната икономическа обстановка в страната.

Хумчев очерта икономическите и природните дадености на района и акцентира на предизвикателствата, пред които е изправена Смолянска област.

„Един от основните проблеми е застаряването и намаляването на населението на областта. Област Смолян е изцяло планинска и изцяло разчитаме на автомобилен транспорт. Състоянието на пътищата в областта е другият основен фактор, който оказва влияние за развитието на областта. След зимния сезон пътищата в областта, може да кажем, че са в лошо състояние. Опитваме се да насочим вниманието на отговорните лица към този проблем. За аварийно възстановяване на пътищата в област Смолян, са необходими 30-35 хил. лв., което считаме, че за АПИ е незначителен ресурс. Продължаваме с усилията да осигурим тези средства, за да може аварийно и бързо пътищата да бъдат приведени в нормално състояние за придвижване“, каза Хумчев. Той посочи, че за развитието на Смолянска област от изключителната важност е отварянето на ГКПП“ Рудозем-Ксанти“, който от българска страна вече е завършен. Областният управител посочи, че малките и средните предприятия за основен двигател на икономиката в района.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов съобщи, че има интерес за прехвърляне на цели предприятия от Украйна в България, защото там ще мине време, докато се възстанови инфраструктурата и нормалния живот. Украински фирми вече са прехвърлили без много шум производството си в България, още преди настоящата криза, допълни Симеонов. Украйна като фирми партньори, и като работници, които няколко поредни години помогнаха на българския туризъм да не остане без кадри по курортите и морето, има добър имидж в България. По думите му, предприемачите от Украйна и работниците, ще бъдат добре приети тук. БТПП ще окаже съдействие на украинските фирми, допълни председателят.

Търговските представителства, които се регистрират в палатата ще бъдат обслужвани в рамките на 3 часа без да заплащат допълнително за експресна услуга. От вчера е възобновила работа Българо-украинската индустриална камара. На форума на БУИК са присъствали доста украински фирми, някои от които вече инвестирали у нас. Става дума за фирми от областта на металообработването, хранително-вкусовата промишленост и земеделието, които произвеждат тук и обработват земя. Пристигащите бежанци от Украйна са с по-висока квалификация от предишната мигрантска вълна от Близкия Изток, според Цветан Симеонов.

Бизнесмени от областта информираха за създадения проблем около договорите с електроразпределителното дружество в региона, настояващо за гаранции в рамките на 2 месечни сметки за ток, което натоварва значително фирмите в условия на криза. Председателят на палатата се ангажира да съдейства за решаване на проблема с новите договори с доставчика на електроенергия.

Вирни се горе