Предприятия от сектор туризъм могат да кандидатстват от началото на февруари за средства по ПВУ, новата мярка е с бюджет 200 млн. лв.

Предприятия от сектор туризъм могат да кандидатстват от началото на февруари за средства по ПВУ, новата мярка е с бюджет 200 млн. лв.

От началото на февруари предприятията от сектор туризъм ще имат нови възможности за финансиране на бизнеса си. Те ще могат да кандидатстват за средства по Плана за възстановяване и развитие по процедурата „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“. Това е най-очакваната мярка по ПВУ по линия на Министерството на иновациите и растежа, с общ бюджет 200 млн. лв.

Процедурата беше публикувана за обществено обсъждане на 12 декември 2022, което ще продължи до 12 януари 2023 г., включително. Предложения и коментари може да се изпращат в системата ИСУН 2020.

След като общественото обсъждане приключи, мярката ще бъде отворена за кандидатстване в максимално кратък срок, като се очаква това да се случи в началото на февруари.

Мярката „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията“ е насочена е към микро, малки и средни предприятия, малки дружества с до 499 служители и такива със средна пазарна капитализация с до 1500 служители. Минималният размер на безвъзмездната помощ ще е 100 000 лв., а максималният – 1 млн. лв. Съфинансирането ще е от 35% до 50% в зависимост от региона и категорията на предприятието. Мярката ще позволи на бизнесите да изграждат мощности до 1 MWh за собствено потребление, както и съоръжения за съхранение на електроенергия. Най-разпространената такава комбинация е фотоволтаици и батерии. Произведеният ток, който не влезе в потреблението на производствата, няма да може да се връща в електроразпределителната мрежа или да се търгува и продава. Инвестициите ще помогнат на компаниите да подобрят енергийната си ефективност и да станат по-малко зависими от пазара на електроенергия. По този начин ще бъде ускорен и преходът към климатична неутралност.

За улеснение на кандидатстващите, процедурата е много опростена и се кандидатства само електронно в ИСУН 2020, уточняват от Министерството на иновациите и растежа.

С всички подробности можете да се запознаете на линка: https://www.mig.government.bg/podkrepa-za-investiczii-za-kombinirane-na-vazobnovyaemi-iztochniczi-za-elektricheska-energiya-sas-saorazheniya-za-lokalno-sahranenie/

Вирни се горе