Предприети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението по време на абитуриентските балове

Предприети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението по време на абитуриентските балове

Областна дирекция на МВР Смолян е създала необходимата организация и са предприети необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението по време на абитуриентските балове. Проведени са срещи с училищните ръководства и органите на местното самоуправление и местната администрация за координиране на действията и планиране на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на движение по пътищата. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения, където ще се събират автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания Извършени са съвместни проверки с РД ПБЗН в увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), където ще се организират младежки празненства. При проверките на собствениците и ползвателите се обръща сериозно внимание върху необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите. Специално внимание е обърнато на пропускателния режим, с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

Пътна полиция са категорични, че ще следят стриктното за спазване на правилата за движение, с цел недопускане на тежки пътни инциденти и опазване живота и здравето на завършващите и техните близки.

Отговорност за спокойното и безаварийно протичане на абитуриентските балове имат и самите абитуриенти, и техните родители. В тази връзка се обръща внимание да се спазват някои основни правила:

1.За вашата сигурност се движете с по-ниска скорост. Така дори ще ви забележат!

2.Бъдете толерантни към другите участници в движението, които не празнуват. Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите!

3.Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение.

4.Не сядайте зад волана, ако не сте правоспособен водач или ако сте употребили алкохол или наркотици.

5.Учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.

Говорител на ОД МВР – Смолян

гр. Смолян

Вирни се горе