Предоставяме 5 обзаведени държавни жилища за около 80 души, бягащи от войната в Украйна

Предоставяме 5 обзаведени държавни жилища за около 80 души, бягащи от войната в Украйна

Областната управа в Смолян има възможност да настани веднага около 80 души, бягащи от войната в 5 обзаведени жилища и в база към социалното министерство в областния град.

„Жилищата са държавни, оборудвани са изцяло и в тях веднага можем да поемем хора, които са напуснали Украйна заради войната. Четири от жилищата са в база на Смолянски езера, а едно жилище е в квартал „Невястата“. В тях могат да живеят и семейства с деца. Жилищата имат отопление, бани, тоалетни, кухненско оборудване, легла и обзавеждане, дори и детски кът. В базата на Българо-германския център за професионално обучение в Смолян също могат да се настанят веднага до 60 души. Имаме вече и отзовали се фирми, които искат да поемат и изхранването“, каза областният управител Емил Хумчев.

Към Министерски съвет е създаден координационен център, в който участват всички областни управители и от там ежечасно се получава информация.За момента няма насочени хора към Смолян, обясни Хумчев. Има обаче запитвания от украински граждани, които искат да дойдат при роднини в Смолянска област през следващата седмица, каза още областният управител.

Ученическите пансиони във всички общини в област Смолян могат да поемат общо 200 души.

Емил Хумчев добави, че има обаждания и от хотелиери, които изразяват готовност да приемат бежанци. Скоро ще се проведе среща с тях, за да се уточни на каква леглова база може да се разчита. „Днес на Министерски съвет са приети план-схемите, по които ще бъдат изплащани средства към хотелиерите за поемане на хора от Украйна“, посочи Хумчев.

Вирни се горе