Предлагат командировъчните на международните шофьори да се увеличат

Предлагат командировъчните на международните шофьори да се увеличат

Командировъчните на международните шофьори се увеличават от 27 на 50 евро на ден, когато курсът се изпълнява от един шофьор. Това предвижда проект за промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, съобщава БНР.

Бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат документа тази седмица, след което той ще бъде гласуван от правителството.

Предвижда се, когато курсът се изпълнява от екип от двама шофьори, командировъчните пари да се увеличат от 21 на 45 евро.

В доклада към проекта от Министерството на транспорта се посочва, че командировъчните пари, които получава персоналът на “Сухоземни транспортни средства”, са определени още през 2007 г. и от тогава не са актуализирани.

За сравнение, по информация на браншови организации в автомобилния транспорт в Румъния минимумът на дневната ставка на разходите за командировъчни е 35 евро, като размерът може да бъде увеличен 2,5 пъти и да достигне до 87,5 евро.

Очаква се увеличението на командировъчните да намали негативното влияние на инфлационните процеси от 2007 г. насам. От МТИТС посочват, че недостигът на професионални водачи е проблем и в европейски план и държави като Англия и Испания предлагат по-изгодни икономически условия за упражняване на професията.

По тази причина приемането на въпросното предложение за промени е наложително с оглед преустановяване на трудовата миграция.

Вирни се горе