Предлагат четирима родопчани да получат отличия на Община Смолян

Предлагат четирима родопчани да получат отличия на Община Смолян

Редовно заседание на Общински съвет – Смолян ще се проведе на 27 юни от 13:00 часа в Сесийната зала на Община Смолян. В дневния ред са включени 30 докладни записки. Сред тях са четири предложния на кмета Николай Мелемов за удостояване на видни родопчани с различни отличия на община Смолян. Решението за предложенията е взето на заседание на Комисията по отличията, което е проведено на 11 юни.

Първото предложение е за удостояване на Георги Милушев със званието "Почетен гражданин на Смолян“ или отличие "Златен плакет на Община Смолян“ , заради заслугите му към Смолян, обществената му ангажираност и изградени и поставени паметници на велики личности, които е оставил за поколенията.

Направено е предложение за връчване на отличието "Златен плакет на Община Смолян“ на д-р Никола Борисов Проданов от гр. Смолян, заради обществената му ангажираност, родолюбие, патриотизъм и човеколюбие. Пример за неговата обществена, патриотична и родолюбива дейност са построяването на чешма до параклиса при гробищния парк в Райково, като със свои средства и като дарение, д-р Проданов прихваща извор и докарва водния поток от три километра.

На сесията ще бъде обсъдено и предложението за присъждане званието "Почетен гражданин на Смолян“ на Апостол Кисьов – посмъртно, за приноса му за разпространение и съхраняване на родопския фолклор. През тази година се навършват 100 години от рождението на Апостол Кисьов – един от най-видните творци на Смолян. Той е роден в село Стойките и създава през 1948 г. първия в България ансамбъл за автентичен фолклор, наброяващ над 120 изпълнители – певци, инстументалисти и танцьори към читалище „Пробуда1903“ с. Стойките.

Мелемов предлага още на вниманието на общинските съветници и предложение за присъждане званието "Почетен гражданин на Смолян“ на проф. Ружко Челебиев от гр. Смолян, заради неоспоримите му заслуги към Смолян, обществената му ангажираност и художествените и монументалните творби, които е оставил за поколенията. Проф. Ружко Челебиев е художник – монументалист и преподавател в НХА „Николай Павлович“.

Заседанието е насрочено за 13 часа в четвъртък.

Вирни се горе