Предлагат ансамбъл "Родопа" да стане регионален културен институт

Предлагат ансамбъл "Родопа" да стане регионален културен институт

На утрешното заседание на Общинския съвет в Смолян кметът Николай Мелемов ще предложи да се преобразува Фолклорен ансамбъл “Родопа” в регионален културен институт.

Ансамбълът е създаденият през 1960 г. в Смолян с името"Родопа пее", се преименува в ДФ за народни песни и танци “Родопа” през 1969 г. Ансамбълът е носител на държавни отличия. Негови записи са включени в златни фондове на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

През декември се реши съдбата на ансамбъла, след като се заговори за неговото закриване. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че няма са се закрива и изпрати в Смолян вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков да се запознае с проблемите.  Дянков попита тогава защо нямат календар, който в годината да правят представления в цялата страна и чужбина. Според него и активността им е била слаба.Самият ансамбъл трябва сам да изкарва повече пари от спектакли от този план, коментира Дянков. Според него творческата част е много добра, но липсва управленческата част. Защото сегашният директор е творец, а му се наложило да е и управленец.

Вирни се горе