Предизборната кампания не информира достатъчно избирателите. Политици обвиниха медиите в свои грехове

	 Предизборната кампания не информира достатъчно избирателите. Политици обвиниха медиите в свои грехове

Изминалата предизборна кампания не успя да осигури на избирателите адекватна информация за програмите и намеренията на политическите партии. Реален политически дебат почти не се случи. Вместо това, пейзажът беше наситен с взаимни нападки между политиците и популизъм. Сериозен фактор бе и дезинформацията, която обслужва антиевропейски и антидемократични цели. Откровено неверни тези, например като твърдението за изпращане на български войници в Украйна, получиха широка публичност. Президентът Румен Радев, който в последните две години основно управлява страната чрез служебни правителства, бе активен играч и в предизборната кампания чрез различни изказвания, в които остро атакуваше политическите си опоненти. Представител на президентството си позволи да оказва натиск на Нова ТВ и журналистката Антоанета Николова с твърдението, че в неин репортаж са направени “неправилни внушения”.

Заради изискванията на Изборния кодекс обществените медии БНТ и БНР бяха заложник на неадекватни формати и бяха принудени да дадат национална трибуна на маргинални политици със странни и понякога дори изпълнени с омраза послания. АЕЖ смята, че е дошло време за реформиране на тези изисквания и се надява, че следващият парламент ще се заеме с тях.

В последните дни на кампанията забелязахме атаки към медии от две политически формации. В различни свои изяви в страната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно реферира към медиите без да отчита, че именно по време на неговото управление България бе на последно място в ЕС в класацията на “Репортери без граници”. Пред привърженици Борисов обвинява медиите, че не са цитирали доклад на Държавния департамент, в който се говори за неговото арестуване, обявено за незаконно.

Бърза справка в интернет показва, че въпросният доклад присъства многократно в различни медии, включително споменатия арест. Също така голяма част от посочените в документа проблеми, свързани с медиите, са наследени именно от управлението на ГЕРБ.

Друга партия, която атакува журналисти и медии по време на кампанията, е “Възраждане”. Представители на партията на няколко пъти обвиниха журналистите, че са им опоненти. Единствената “вина” на тези журналисти е, че в разговора с “Възраждане” се позовават на фактите, което явно представителите на “Възраждане” приемат за враждебност.

АЕЖ призовава всички медии и журналисти да спазват закона и етичните правила по време на изборите. В същото време ще бъдем безкомпромисни към политици, които атакуват медии, или се опитват да им припишат свои грехове.

Вирни се горе