Празнуват най-важните хора на света - децата

Празнуват най-важните хора на света - децата

Международният ден на детето, 1 юни, се празнува вече почти 100 години. Той води началото си от световна конференция, проведена в Женева, която била посветена на благосъстоянието на децата по света. Тази конференция се провела през 1925 година и на нея била приета декларация за правата на децата, според която възрастните трябва да предоставят на децата всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса.

За да се стигне до празнуването на Ден на детето, се е започнало именно с тази декларация. Според нея възрастните трябва да осигурят възможност на детето да се развива, както физически, така и душевно по най-добрия възможен начин. Те трябва да го насърчават да развива способностите и уменията си, за да стане пълноценен възрастен в бъдеще.

Въпреки че няма точна информация как е избрана датата 1-ви юни, се счита че тя идва от китайския фестивал на драконовите лодки, който се празнува на този ден. Празникът на драконите е празнуван в Китай още от дълбока древност и е свързан с пролетното равноденствие.

През 1925 г. генералният консул на Китай събрал всички китайски сирачета на 1-ви юни, за да празнува с тях този китайски фестивал. На същия ден се състоял и конгресът в Женева. И все пак, за да стане този Ден на детето международно отбелязван, трябвало да изминат още 25 години. Така през 1950 година празникът за първи път бил празнуван едновременно в над 50 държави по целия свят. От тази година насам на всеки 1-ви юни най-голямо внимание получават децата.

Къде ще празнуват децата?

I. ОБЩИНА СМОЛЯН организира състезание по колоездене

Място на провеждане – 01.06.2022 г. – Стартът ще бъде даден от 14:00 часа от Амфитеатъра на Нов център- гр. Смолян /локалното платно пред Община Смолян/.

II.РЦПППО-Смолян – организира Ателиета за деца и ученици:

„Рисунка върху лице“- лицата на децата ще бъдат изрисувани по тяхно желание.

„Приложно ателие“- децата ще имат възможност, с помощ или самостоятелно, да изработят предмет за себе си, да участват в обща апликация, да рисуват и творят.

„Фото кът“- деца и възрастни ще имат възможност да се снимат със специално изработена за празника голяма рамка за снимки.

Място на провеждане – 01.06.2022г. , РДТ „Н.Хайтов“ - Смолян, фоайето на ет.1 от 16.00 часа. При всяко от ателиетата ще има специалисти на РЦПППО- Смолян, които ще се погрижат за тяхното добро настроение.

III. ЦПЛР-ОДК-СМОЛЯН, организира традиционния конкурс "Мис и мистър"Капчица"

Място на провеждане - 01.06.2022г. , РДТ „Н.Хайтов“ - Смолян, фоайето на ет.2 от 16.30 часа. Децата от ЦПЛР-ОДК ще открият официално празника, показвайки своя талант и умения.

Вирни се горе