Празници и делници през 2021 г.

Празници и делници през 2021 г.

В края на годината и особена ако тя е като отиващата си – блокирана, карантинирана, ковидясала, най-вероятно всеки един от нас вече мисли с надежда за празниците, отпуските и мечтаните пътувания през предстоящата ни 2021 г.

Все още не се знае дали и кога ще може да се скита насам – натам, но сега е моментът да се направят най-добрите и изгодни планове, а може би дори и резервации.

Следващата година ще започне именно по този начин – с един дълъг уикенд, тъй като 1 януари – Нова година винаги е ден, в който почиваме, а хубавото е, че този ден се пада петък, което пък означава, че ни очаква дълъг 3-дневен уикенд, за да се насладим на първите дни на новата година. И работната 2021 година ще започне чак на 4 януари.

Предлагаме ви разпределението на почивни и работни дни за 2021 година:

През 2021 година ще има 250 работни дни, 104 се падат в уикенд. Най-натоварените месеци с работни дни са март, юни, юли, август и ноември с по 22. През май месец ще работим едва 17 работни, а пък ще почиваме цели 14 дни.

Според правителствено решение от 2019 г. когато официален празник се пада в събота и неделя, почивен ден се прибавя от следващата седмица – т.е. отпразнуваме си празника. При такива случаи се получава т.нар. дълъг уикенд.

Списък с почивните дни в България за 2021:

1 януари – Нова година

3 март – Денят на Освобождението

30 април – 3 май – Великден

1 май – Ден на труда

6 май – Гергьовден

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

6 септември – Денят на Съединението

22 септември – Денят на Независимостта

24 и 28 декември – Рождество Христово / Коледни празници между

3 март – Освобождението на България от османска власт – националният празник, е първият почивен ден от годината, но тъй като се пада в сряда, само този ден ще бъде почивен.

През 2021 г. Великден се пада на 2 май и тогава ще празнуваме от 30 април до 4 май включително (петък – понеделник).

След един работен ден – 5 май, на 6 май се отбелязва Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия – отново официален празник и почивен ден. Този дълъг уикенд с два дни допълнителна отпуска може да прерасне в цяла ваканция от 10 дни без прекъсване или от 30 април до 9 май включително.

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост през 2021 година се пада в понеделник, което означава, че отново има струпване от 3 почивни дни.

6 септември – Съединението на България – отново официален почивен ден в понеделник, с което си осигуряваме 3 поредни почивни дни, заедно с уикенда.

22 септември – Ден на независимостта на България – се пада в сряда. Отпразнуване няма.

Рождество Христово – 24 и 25 декември през 2021 г. се падат събота и неделя, което означава, че почивните дни са първите 2 работни дни в следващата седмица – 26 и 27 декември, а работен ще бъде 28 декември.

Вирни се горе