Празникът Вход Господен в Йерусалим, наричан още Връбница или Цветница, бе честван в храм „Св. Висарион Смоленски”

Празникът Вход Господен в Йерусалим, наричан още Връбница или Цветница, бе честван в храм „Св. Висарион Смоленски”

Днес, 9 април, църквата чества един от големите празници, посветен на тържествения Вход Господен в Йерусалим. Шест дни преди Пасха Иисус Христос отишъл във Витания, където възкресил четиридневния Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, и оттам се отправил за Йерусалим. Народът го посрещнал с радост в душите, чували се възгласи: „Осанна! Благословен идещият в име Господне!” И днес, нашите сърца са изпълнени с духовна радост, защото Божият син дойде, за да победи смъртта, за да ни спаси, за да се възцари мир, любов, святост. В чест на празника Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” в областния град. С владиката съслужиха: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и протойерей Иван Марински, предстоятел на храма.

Вълнуващите литургични песнопения изпълниха църковни певци и духовници.

В празничния ден, в храма дойдоха много богомолци, озарени от радост, вяра, надежда и любов в душите. Те символично посрещнаха своя Любим Бог , като съучастваха в тържествената богослужба. Миряните вдъхновено и гласно, с едно сърце, и една душа, изповядаха Символа на нашата вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”. Някои от тях пристъпиха към Светото Причастие със смиреност, телесно и духовно пречистени, изпълнени с вълнение, очакващи достойни дни и истинско посрещане на Пасхата Христова –Великден – Възкресение Христово.

В края на литургията епископ Висарион се обърна към народа с пастирско слово, в което каза: „За празника в Йерусалим дошли от близки и далечни страни не само юдеи, а и много обърнати във вярата. Вестта за възкресението на Лазар се носила из града.Многобройният народ се стекъл да посрещне Спасителя. Лицето на Иисус Христос излъчвало величие, сила, а същевременно и смирение. Народът, виждайки в Христа очаквания Спасител, с възторг размахвал палмови клонки, постилал дрехи, дето минавал Той, и хвърлял цветя. Деца и народ пеели и възклицавали: „Осанна! Благословен идещият в име Господне, Царят Израилев”./ Йоан 12:13/

Успоредно с радостта, подчерта архиереят, свещен гняв обхванал Христос, когато, влизайки в йерусалимския храм, видял.в двора му продавачи и купувачи на различни стоки, „които превърнали Дома Господен в тържище.”Разгневен, изгонил търговците от храма.

Празника уважиха Областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев и кметът на Смолян г-н Николай Мелемов.

Празничната архиерейска света богослужба завърши с многолетствие за българския народ и присъстващите в храма, провъзгласено от иконом Запрян Шиков. Богомолците, изпълнени с вяра, и окрилени от надежда, се отправиха към домовете си, носейки благословени върбови клонки.

Сийка КЕТЕВА

tcveti

Вирни се горе