Празникът Вход Господен в Йерусалим, наречен още Връбница или Цветница, бе честван в храм „Св. Висарион Смоленски”

Празникът Вход Господен в Йерусалим, наречен още Връбница или Цветница, бе честван в храм „Св. Висарион Смоленски”

На големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Връбница или Цветница, възкликваме с радост в душите: „Осанна! Благословен идещият в име Господне!” В чест на празника Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски” в областния град. С владиката съслужиха: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Смолянска околия, енорийският свещеник Иван Марински и йеромонах Евтимий от манастира „Света Троица”- Кръстова гора. Литургичните песнопения изпълни църковният хор с диригент Мария Кисьова.

В този празничен ден храмът се изпълни със стотици миряни, озарени от радост, вяра, надежда и любов в душите. Те участваха в богослужбата вдъхновено и с едно сърце и с една душа изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”. Мнозина от тях пристъпиха към Светото Причастие с вяра, че ще укрепнат духовно и ще се подготвят да съпреживеят страданията и кръстната смърт на Господ Иисус Христос.

В края на св. Литургия епископ Висарион се обърна към присъстващите с вълнуващо слово: „За празника в Йерусалим дошли от близки и далечни страни не само юдеи, а и много обърнати във вярата. Вестта за възкресението на Лазар се носила из града.Многобройният народ се стекъл да посрещне Спасителя. Лицето на Иисус Христос излъчвало величие, сила, а същевременно и смирение. Народът, виждайки в Христа очаквания Спасител, с възторг размахвал палмови клонки, постилал дрехи, дето минавал Той и хвърлял цветя. Деца и народ пеели и възклицавали: „Осанна! Благословен идещия в име Господне, Царят Израилев”./ Йоан 12:13/ Духовното тържество завърши с многолетствие и с архиерейски благослов.А боголюбивите християни занесоха по домовете си благословени върбови клонки.

Вирни се горе