Празникът Обрезание Господне и св. Василий Велики бяха чествани в храм „Св. вмчца Неделя” – Райково

Празникът Обрезание Господне и св. Василий Велики бяха чествани в храм „Св. вмчца Неделя” – Райково

На 1 януари Православната Църква чества Господския празник Обрезание Господне и паметта на Св. Василий Велики. Всъщност този празник може да се нарече и старозаветното кръщене. На осмия ден от рождението Си Христос е доведен в храма от Света Богородица и Свети Йосиф, за да бъде посветен на Бога.

.По повод празника свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество отслужи Василиева св. Литургия в храм „Св.вмчца Неделя”-кв. Райково, чийто енорийски свещеник е.

Благочестиви християни уважиха с молитвеното си съучастие новогодишното богослужение. Някои от тях се усамотиха в църковното пространство, отдавайки се на размисъл за християнската си отговорност и необходимостта от обновление на душите си.

В края на литургията иконом Шиков разясни смисъла на празника Обрезание Господне.Той посочи, че именно на този ден, на младенеца му е дадено, нареченото от ангела име Иисус, което на български означава Спасител. Обрязан е по еврейския обичай. Това е било нужно, за да се изпълни Законът и да се свидетелства, че Господ действително е станал Човек, очертана е пътеката, по която трябва да вървим, за да живеем добродетелно - в мир със себе си и с ближните си.

.Свещеникът отбеляза също, че на този ден се чества и дивният светител и вселенски църковен учител Свети Василий, архиепископ на Кесария Кападокийска. Той бил блестящ богослов, автор е на множество църковни книги и на „Василиевата литургия”, която се служи няколко пъти в годината и днес в негова чест.

Отец Запрян честити Новата година и призова да молим Господ Бог да я благослови, за да бъде благоприятна в тези трудни житейски времена.

Сийка КЕТЕВА

Alternative tt

Alternative xt

Alternativext

Вирни се горе