ПРАЗНИКЪТ НА СМИЛЯНСКИЯ ФАСУЛ БЕШЕ ОТКРИТ С ГРЪМ ОТ ФАСУЛЕВО ТОПЧЕ, КАКТО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА

ПРАЗНИКЪТ НА СМИЛЯНСКИЯ ФАСУЛ БЕШЕ ОТКРИТ С ГРЪМ ОТ ФАСУЛЕВО ТОПЧЕ, КАКТО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА

Празникът на Смилянския фасул за 20 -и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулевото топче. Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника.

Той посочи, че в най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян, за 20-ти път се провежда Празника на Смилянския фасул, който се утвърди като емблема на Смилян и Родопите. А всяка година се изпълва с нови идеи, носи радост и много емоции. За повече от 250 години в Смилян и останалите селища по поречието на Горна Арда е създадена традиция при отглеждането на фасула, изхранвал векове наред семейства.

Кметът Николай Мелемов при откриването на празника каза, че знаковото туристическо събитие привлича хиляди посетители, гости и туристи. Той благодари на организаторите на празника и на всички трудолюбиви хора от Смилян, защото те влагат душа и сърце, за да го има този невероятен празник. Мелемов каза още, че Общината ще положи усилия, селото да стане още по-привлекателно място за туристите и хората от Смилян.

Чавдар Червенков получи Плакет от 101-ви Алпийски полк, защото почти половината служители на Военното формирование са от Смилян.

Гости на празника са и депутът Михал Камбарев, зам.- министърът на земеделието Георги Събев, гл.секретар на Областната администрация Георги Кисьов, кметове на населени места и др. Всички те поздравиха със събитието жителите и гостите на Смилян.

Паралелно с Празника се провежда и традиционното състезание по Планинско бягане.

Всички гости и жители на селото ще опитат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта Смилянски фасул. Чорбата е приготвена с 250 кг. фасул. Тя се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. И тази година се раздава курбан, за приготвянето на който е бил необходим над 1 тон месо.

Организаторите - община Смолян , кметство Смилян, местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров” , Посетителски информационен център –Смилян, Слоу Фууд – България, Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“, Кооперацията в Смилян и др. са подготвили богата и разнообразна програма за днешния празник. След официалното откриване на празника, гостите и туристите могат да посетят оставащите събития от празника.

Програма за 29 октомври, събота

10.30 ч. Конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Представяне на участващите в конкурса производители. Базар на местни продукти в парковото пространство.

11.00 ч. – 16.00 ч Безплатна фасул-чорба за всички гости Празника и жители на Смилян

11.00 ч. Разглеждане на изложбата с творби участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ – централно фоайе на читалището.

11.30 ч.- 14.00 ч. Демонстрация на приготвяне на трахана с квас

12.00 ч.- 16.00 ч. CHEF’s Club – Смолян представя ‘street food” със Смилянски фасул.

12.45 ч. Кулинарен конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от смилянски фасул“- Посетителски информационен център – Смилян. Дегустация.

13.30 ч. 20 години Празник на смилянския фасул – 20 и много повече негови лица: церемония по награждаване на жители, организации и фирми, допринесли за утвърждаването и развитието на празника

14.30 ч. Обявяване на победителите в конкурсните програми

15.00 ч. Хора на открито с музиката на група “Мега Стил“

18.00 ч. 95 години НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с Смилян: концерт на самодейни състави при читалището и гостуващи формации.

ilia

fasul

shtand

kurban

darvot

smilian

Вирни се горе