Празникът Летен Никулден беше отбелязан с Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски”- кв. Устово

Празникът Летен Никулден беше отбелязан с Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски”- кв. Устово

На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мир /Мала Азия/ в гр.Бари /Италия/. Той е сред най-почитаните светци, който се спомня и на Никулден, 6 декември, на Коледа / като първообраз на Дядо Коледа/ и на Нова година / като първообраз на Дядо Мраз/. По стародавна традиция, вековният храм „Св. Николай Мирликийски” в кв. Устово, приюти вярващите, дошли на празника Летен Никулден. Божествената св. Литургия отслужи секретарят на Архиерейското наместничество, свещеноиконом Запрян Шиков заедно с иконом Димитър Куцев и с председателя на храма, свещеник Васил Маджаров.

Богомолците бяха обнадеждени, че ще получат помощ и закрила от благодатния им застъпник пред Бога. Мнозина от тях знаят поговорката - „Помоли св. Никола и той ще предаде на Спасителя”.

Прочувствените литургични песнопения изпълниха църковни певци и хористи при храма, а някои миряни пригласяха. Всички заедно, с трепет в сърцата, изповядаха „Символа на нашата вяра” и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”

В края на богослужението иконом Шиков открои най-важните факти от пренасянето на мощите на св. Николай и неговата удивителна пастирска дейност. Също така подчерта твърдата му подкрепа на страдащите, невинно осъдените и слабите. Той прикани да следваме светеца, който е наш закрилник и спасител, както и словото Божие, защото най-сигурното е само и единствено Господ Иисус Христос, Който „ е същият вчера, и днес, и вовеки”.

Духовното събитие завърши с освещаване на петохлебие, с водосвет и благопожелания за празника, най-вече на именниците. В изпълнения с миряни храм, прозвуча жизнеутвърждаващия поздрав „Христос Воскресе”. А според традицията, на всички присъстващи беше раздадено благословено празнично ястие.

Сийка КЕТЕВА

leten

nikulden

Вирни се горе