Празник на златоградското чеверме посрещна хиляди гости от страната и съседния гръцки регион

Празник на златоградското чеверме посрещна хиляди гости от страната и съседния гръцки регион

Празникът на златоградското чеверме събра днес гости от страната и от съседния гръцки регион.

Мнозина от тях спазиха традицията на празника да бъдат в национални носии и представиха автентично облекло на различни фолклорни области на България. Шествие от пременени в носии празнуващи, акомпанирани от „101 каба гайди“ и 100 чевермета премина през #Златоград. Кметът на общината Мирослав Янчев, който също свири на емблематичния родопски музикален инструмент, бе начело на гайдарите, предаде БТА.

Родопският град е сцена на двудневни празници, открити на 6 май с надсвирване на гайдари и надиграване на танцови състави. Близо 20 000 гости и туристи са посетили фестивала в Златоград, по данни на общинската администрация.

Празникът на златоградското чеверме предизвика изключително голям интерес от гости от цялата страна и показва колко е липсвал фестивалът през двете пандемични години, коментира за БТА Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс. Според него това е най-мащабното издание на празника на чевермето от създаването му досега.

Хотелите в Златоград и съседните градове са пълни около празниците, отбелязвайки значително активизиране на туристическия поток.

Снимка :БТА

Вирни се горе