Празник на киселото мляко в Момчиловци ще проведе през септември

Празник на киселото мляко в Момчиловци ще проведе през септември

Организираният съвместно с китайските партньори от компания „Брайт Деъри“ Празник на киселото мляко ще се състои в Момчиловци от 1 до 3 септември, съобщи за БТА кметът на родопското село Сийка Суркова. Тя прогнозира силен летен туристически сезон в Момчиловци, който вече започна с поредица от пищни празници. Туристическите пътувания и ваканционният пазар постепенно се завръщат към обичайните нива, след пандемичните ограничения, коментира Суркова.

Фестивалът на киселото мляко се завръща в празничния календар на Момчиловци след 3-годишно прекъсване по време на COVID – пандемията. За празника ще пристигнат представители на „Брайт Деъри“ и китайски гости. Компанията наложи на пазара в азиатската държава млечни продукти с марка „Момчиловци“, популяризирайки в рекламни кампании родопското село като място на дълголетие и здравословен начин на живот. През август се планира да се проведе и ежегодният курс по китайски език и култура. Езиковото обучение привлече през миналото лято курсисти не само сред жителите на Момчиловци, но и желаещи да учат китайски от различни градове на страната, уточнява Сийка Суркова.

Атрактивният календар от събития и празници в Момчиловци привлича туристи през целия летен сезон, обясняват от кметството.

Захарна изложба на български арт декоратори „Момчиловци – захарна магия в сърцето на Родопите“ предстои на 3 и 4 юни. Колоритното родопско село е домакин и тема на тазгодишното издание на превърналата се в традиция изложба на захарни творби „Моята България“. Сладкото арт изложение ще представи в захарни творения Момчиловци и Родопите. Камбанарията на църквата в Момчиловци, Орфей, емблематични за Родопите герои и забележителности ще бъдат изваяни от захар от талантливи български сладкари от страната и чужбина.

На 9 юли ще се състои Велотур Момчиловци 2023. Колоездачният маршрут е 100-километров, стартира и завършва в Момчиловци.

Вирни се горе