Празничен водосвет отслужи Смолянският епископ Висарион пред параклиса „Преображение Господне”- с. Стойките

Празничен водосвет отслужи Смолянският епископ Висарион пред параклиса „Преображение Господне”- с. Стойките

С празничен водосвет параклисът „Преображение Господне” в с. Стойките отбеляза своя празник, на 6 август, когато прославяме свето Преображение Господне. Последованието отслужи Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион в съслужение със секретаря на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, с иконом Димитър Куцев и с предстоятеля на храма протойерей Живко Желев.В празника участва и кметският наместник на селото инж. Дафинка Кехайова.

В края на водоосвещението владиката поръси присъстващите със светена вода за здраве, благополучие, укрепване на вярата и духовен напредък.Той се обърна към миряните с пастирско слово, в което поясни смисъла на днешния светъл празник:”Това е денят, който ни учи, че Бог, вечният и непостижимият, пребиваващ там,където ние,поради физическо естество, не можем да се намираме, винаги е редом с нас.На планината Тавор Господ ни е дал това виждане на Своята близост до хората. Не е случайно, че Спасителят се е преобразил, явил на учениците Своята Божествена природа,указвайки им в навечерието на Своите страдания, че той е Син Божи, за да почувстват те близостта на Самия Бог към тях”.Владиката ни насърчи да се молим от душа и сърце на Господа Иисуса Христа и по молитвите на Пресвета Богородица да ни осиява Неговата вечна светлина.

След църковния ритуал, по традиция, беше раздаден благословен курбан от риба. Вярващите седнаха като едно семейство на братска трапеза и похвалиха ястието, приготвено по специална рецепта.

Сийка КЕТЕВА

parak

ikona

hora

Вирни се горе