Празничен водосвет отслужи епископ Висарион пред параклиса „ Св.Възнесение Господне” в местността Варадил - кв. Райково

Празничен водосвет отслужи епископ Висарион пред параклиса „ Св.Възнесение Господне” в местността Варадил - кв. Райково

На празника Възнесение Господне,който е известен още като Спасовден, епископ Висарион отслужи празничен водосвет пред параклиса „ Св.Възнесение Господне” в местността Варадил. Заедно с владиката, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков , енорийският свещеник, протойерей Живко Желев и иконом Димитър Куцев.

Много хора дойдоха на този знаков храм, вградил в темелите си, огромната благодарност към Бога на един страдащ баща и на местни жители, преживели чумната напаст. Свят храм, който след едно десетилетие, ще „напише” своята 200-годишна история.

Празникът е особено почитан, защото носи ясна надежда, че Христос е Спасителят, Който идва да спаси потъналото в грехове човечество.

Гости на празничното богослужение бяха Областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев, кметът на Община Смолян г-н Николай Мелемов и председателят на Общинския съвет г-н Ангел Безергянов.

В края на последованието епископ Висарион се обърна към присъстващите с боговдъхновено слово, в което каза:”В днешния ден празнуваме Възнесението на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос.Когато настанал четиридесетият ден от Възкресението, Господ Иисус Христос възвел своите ученици на Елеонската планина, която се намира близо до Йерусалим, дал им последни наставления и последно благословение. И както ги благославял, отстъпил от тях и започнал да се възнася на небето. Възнесъл се в слава, след като изпълнил Своята Божествена мисия на Земята, Господ Иисус Христос седнал отдясно на Бога – Отца. Съгласно Неговото обещание, в края на вековете Той пак ще дойде в слава да съди живи и мъртви и царството Му няма да има край,”акцентира архиереят.След което припомни стих от краткото песнопение: „Аз съм с вас и никой не може да устои против вас!”

Епископ Висарион поръси присъстващите със светена вода, пожелавайки им здраве, духовни сили и всякога да бъдат с Господа Иисуса Христа, и Божията любов и Неговата велика милост, да бъдат с всички нас. По традиция, след духовната трапеза, на дошлите хора беше раздаден благословен курбан.

Сийка КЕТЕВА

Снимки: презвитера Таня Шикова

varsfil

spas

shofior

Вирни се горе