Празничен водосвет бе отслужен на параклиса „Св.св. Константин и Елена”в двора на 101-ви алпийски полк

Празничен водосвет бе отслужен на параклиса „Св.св. Константин и Елена”в двора на 101-ви алпийски полк

С празничен водосвет бе почетена паметта на Светите велики царе равноапостоли Константин и Елена на едноименния параклис, намиращ се в двора на 101-ви алпийски полк – Смолян.Последованието бе отслужено от Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков и протойерей Иван Марински.Богослужението уважиха областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев, председателят на Общинския съвет в Смолян, г-н Ангел Безергянов, секретарят на Областната управа г-н Георги Кисьов и общественици.

Епископ Висарион се обърна към присъстващите с празнично слово, в което акцентира върху важни събития от живота на светите „равноапостоли”. Той припомни огромните заслуги на св. Константин за свободата на християнската религия и победите му под знамението на Кръста.-”Св. Константин беше този, който запрети на тъмнината да пречи на светлината свободно да изпраща лъчите си, та всички ония, които са били в мрак и смъртна сянка, да бъдат огрени от светлината/Мат.4:16/”, каза архиереят.

След това поръси военнослужещите и миряните с благопожелания за мир, здраве, духовни сили и преуспяване в днешните битки. По традиция, за празника беше приготвена благословена трапеза.

Сийка КЕТЕВА

stef

polk

paraklis

Вирни се горе