Православната църква почита паметта на княз Ал. Невски

Православната църква почита паметта на княз Ал. Невски

На този ден българската православната църква почита пренасянето мощите на благоверния велик княз Александър Невски. Църковен празник. Отслужва се Света литургия в храма „Св. Ал. Невски" по случай храмовия празник на катедралата. Църквата отбелязва пренасяне на мощите на св. Александър Невски.

Александър Невски е роден през 1220 г. в княжеско семейство в Переславле, Залеском. На 16 години баща му го оставя на управлява Новгород. Княз Александър повежда в началото на 13-ти век руските войски срещу шведско и германско нашествие. Решителната битка става край бреговете на река Нева, откъдето идва и прозвището му Невски. След смъртта на Александър Невски през 1263 г, тленните му останки са положени в храм “Успение на Света Богородица” близо до град Владимир. През 1723 г., по времето на Петър Велики, мощите на княза са пренесени и положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра, където се съхраняват и досега.

На 18 октомври 1998 г. частица от мощите на светеца е пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Ценната светиня е дарена от руския патриарх Алексий Втори на българския патриарх Максим при посещението му в Москва.

Вирни се горе