Православната църква почита днес Свети Дух

Православната църква почита днес Свети Дух

Празникът се отбелязва винаги на 51-ия ден след Великден, ден след Петдесетница (този ден се счита за рожден на Христовата църква) и е винаги в понеделник.

На този ден православната църква почита Светия Дух, третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица. Светият Дух в християнската традиция е изобразяван винаги като гълъб. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници.

Според народните вярвания след Петдесетница започва Русалската неделя (седмица), която трае от понеделник до събота. Основното за празничния цикъл е вярването, че през Русалската неделя идват русалии, които са нечисти, вредоносни сили.

През седмицата се спазвали много забрани - не се спи през деня и особено на открито, не се ходи без път през полета и ниви, за да не се стъпи върху трапезата на русалиите, защото това водело до болести. Основната защита срещу тях била стръкове от пелин, който хората носили по дрехите си. Причината е, че миризмата му отблъсквала съществата. Вярвало се също, че русалиите можели и да излекуват от болести, както и да помогнат за по-добра реколта.

Вирни се горе