Православната църква почита днес паметта на Св. Мина

Православната църква почита днес паметта на Св. Мина

Православната църква почита днес паметта на Св. великомъченик Мина.

Той бил египтянин и изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите, предаде БТА.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията,а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж, на тържество в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството.

Св. Мина бил заловен и жестоко измъчван,накрая отсекли главата му. Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали с почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Св. Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома и за деца.

Вирни се горе