Правителството одобри програмата за сътрудничество с Гърция, областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково с достъп до близо 84 млн. евро за развитие

Правителството одобри програмата за сътрудничество с Гърция, областите Смолян, Благоевград, Кърджали и Хасково  с достъп до близо 84 млн. евро за развитие

Министерският съвет одобри проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-А Гърция - България 2021-2027 г. Общият бюджет е в размер на 83,95 млн. евро. От тях 67 милиона са предоставят от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Програмата ще финансира съвместни проекти в рамките на три приоритета: „По-устойчив и по-зелен трансграничен регион“, „По-достъпен трансграничен регион“, „По-приобщаващ трансграничен регион“.

Програмната територия на Интеррег VI-А Гърция - България 2021-2027 обхваща четири български района - #Благоевград, #Смолян, #Хасково и #Кърджали. От гръцка страна в обхвата й са седем гръцки региона: Еврос, #Ксанти, Родопи, Драма, #Кавала, Солун и Серес. Бенефициенти могат да бъдат национални, регионални и местни власти, университети, изследователски центрове, асоциации, неправителствени организации, граждански обединения и мрежи, и други.

Основната цел на програмата е да гарантира устойчивия и иновативен растеж на регионите, в съответствие с новата политика на сближаване на ЕС за периода 2021-2027 г. Поставените цели са в съответствие с европейската визия за устойчиво развитие при провеждането на регионална политика, в т.ч. Териториалния дневен ред 2030, Европейския зелен пакт и др.

Предстои програмата да бъде изпратена за одобрение от Европейската комисия.

Вирни се горе