Практични интериорни съвети за малка кухня

Практични интериорни съвети за малка кухня

Кухнята е едно от важните пространства в дома, което свързваме със семейния уют и вкусната храна. Ако и вие сте почитатели на кулинарните експерименти и обожавате да прекарвате времето си в готвене, вероятно си мечтаете да имате голяма кухня с всички необходими мебели и уреди. Много често обаче действителността е по-различна и мечтаната кухня се оказва мираж, защото не разполагате с достатъчно пространство.

Малкото пространство не бива да ви обезкуражава. В такива ситуации интериорните дизайнери вадят от ръкава си някои скрити и едновременно с това много практични трикове, които ще ви помогнат максимално да оползотворите всеки сантиметър, с който разполагате. Ако и на вас ви предстои ремонт на дома и искате да превърнете ограниченото пространство във функционална кухня, то ето как може да го постигнете:

1.Трябва ви план за действие

Преди да започнете с ремонта или купуването на кухненското обзавеждане, важно е да помислите в перспектива. Услугите на интериорен дизайнер биха били от голяма полза на този етап. Той може да изготви специален план, така че мебелите да бъдат разпределени функционално и едновременно с това да разполагате с достатъчно място, за да се чувствате комфортно.

В случай, че нямате възможност да наемете специалист, тогава вие самите се превърнете в такъв. Онлайн ще откриете много идеи и практични решения за малка кухня. Потърсете идеи и си откраднете тези, които най-много ви харесват. Разходете се в празната стая, огледайте кое къде може да поставите и след това действайте.

2.Изберете подходяща цветова палитра

Изборът на цветове е особено важен за всяко пространство, още повече, ако то е ограничено. Претрупването на твърде много и различни цветове може да доведе до визуално преизпълване и тежест, която ще направя кухнята да изглежда малка. За да избягате от това, използвайте максимум 3 цвята. Не забравяйте, правилото, че тъмните цветове смаляват пространството оптически, а по-светлите и ярки – го уголемяват. Затова изберете неутрални нюанси – като бяло и бежово за основните цветове. Акцентите могат да бъдат по-тъмни или пък ярки цветове, които да отговарят на вашите стилови изисквания.

3.Не прекалявайте с шкафовете

Изкушението да имате много шкафове, в които да организирате всичките си съдове и подправки, звучи примамващо. Трябва обаче да имате предвид, че те “изяждат” много голяма част от пространството. Особено, ако кухнята е тясна и дълга. Затова ви съветваме да бъдете умерени и да не покривате всички стени с шкафове за съхранение. Вместо това, добавете етажерки. Те са открити и не по-малко практични. Върху тях може да наредите най-необходимите ви неща за готвене или пък интересни декорации.

4.Откраднете си пространство

Вграждайте, вместо да изграждате. Това е още един чудесен принцип, който може да използвате, за да създадете мечтаната кухня. Вместо традиционната маса, може да поставите кухненски плот. А в него лесно ще вградите шкафчета и места за съхранение. Печката, хладилника, съдомиялната също е добре да бъдат вградени, така че да бъдат максимално компактни. Ако имате възможност, може да изградите в стената практичен шкаф, който се дърва и прибира само при нужда. Чудесно използване на малкото пространство.

5.Обърнете внимание на мивката

Мивката е центърът на вашата кухня и едно от нещата, които ежедневно използвате и то по няколко пъти. Ако имате съдомиялна, заложете на по-малка мивка, за да спестите място. В случай, че искате да оползотворите пространството, може да изберете и ъглова кухненска мивка, която е неистинна практично решение в случая. За да откриете качествени предложения, които да ползвате дълго, разгледайте продуктите на FAT – https://www.fat-bg.com/.

6.Декорирайте умно

Декорациите имат силата да съживят интериора, да му придадат повече стил и уникалност. Те са абсолютно задължителни. Но в ограничено пространство трябва да подходите практично. Избягвайте излишните неща, от които няма никаква полза. Вместо това, създайте функционални декорации – стъклени буркани с панделки, в които съхранявате подправки, боб, леща и др. Красиви подложки за хранене, красиви готварски съдове, винтидж черпаци, чайници. Магазините наистина изобилстват от уникални декорации, които могат да ви влязат в употреба наистина. Така че възползвайте се.

Вирни се горе