Смолян е домакин на олимпиада по философия

Смолян  е домакин на олимпиада по философия

Регионалното управление на образованието в Смолян е домакин на ХХХV-та Национална олимпиада по философия.

От 24 до 26 март 2023 г.. градът ще бъде домакин за над 70 участници в две възрастови групи, като първата е от VІІІ до Х клас и втората от ХІ до ХІІ клас, както и за над 40 ръководители. Организатори са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Смолян и Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“, гр. Смолян.

Официалното откриване на събитието ще се бъде в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, на 24 март 2023 г. от 18.00 ч. Състезателната част ще се проведе в ППМГ „Васил Левски“ град Смолян от 09.00 ч. на 25.03.2023 г.

Националният кръг се провежда в 4 астрономически часа и на него учениците решават тест с 10 въпроса от история на философията и пишат есе върху зададените на националната комисия философски фрагменти.

Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за Международната олимпиада трябва да преведат трите фрагмента на един от трите езика: английски, немски, френски. След състезанието всички участници ще посетят възстановеното килийно училище в двора на църквата “Успение Богородично” в село Широка лъка, етнографския музей, Национално училище за фолклорни изкуства, Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ и родната къща на Екзарх Стефан I.

Награждаването на участниците в ХХХV – Национална олимпиада по философия е от 10,00 часа на 26.03.2023 г. в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – гр. Смолян. Разглеждане на експозициите на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ с беседа.

Вирни се горе