Пожарната с препоръки за безопасност при празнуването на Коледа и Нова година

Пожарната с препоръки за безопасност при празнуването на Коледа и Нова година

РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян с препоръки за безопасност при празнуването на Коледа и Нова година.

В очакване на Коледа и Нова година, улисани в идеи за подаръци и декорация, не трябва да забравяме и правилата за пожарна безопасност. В навечерието на новогодишните празници рязко се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са паленето на свещи или бенгалски огън по елхите и ползване на пиротехнически изделия – ракети, пиратки или фойерверки.

За да си спестим тревогите, от пожарната съветват: Естествената коледна елха е изключително добро гориво, затова нека тя да е далеч от горими материали, отоплителни и нагревателни уреди. Закрепете я здраво, за да я предпазите от падане. Това красиво дърво може да обгърне цялата стая в пламъци за по-малко от 30 секунди.

Огледайте лампичките за украса. Изхвърлете всички, които ви изглеждат с протрити и напукани кабели, както и счупени щепсели. За външната украса на къщата не използвайте пирони за закрепване, с тях ще нарушите целостта на кабелите и рискувате за предизвикате пожар;

Не е желателно да се пали бенгалски огън в стаята, по-добре на терасата;

Не рискувайте живота си със саморъчно изработени ефекти;

Стриктно спазвайте инструкциите от фирмата-производител, когато боравите с фойерверките и сигналните ракети. Не забравяйте, че положителните емоциите от тях лесно могат да се превърнат в опасност;

Свещите са често срещана украса през празниците. За тях е добре да знаем, че се поставят в негорими и добре укрепени свещници, които трудно се преобръщат. Поставяйте ги далеч от запалими предмети. Винаги изгасяйте свещите, когато лягате да спите или излизате от стаята;

Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с тежки последици!

Задоволете интереса им с повече разяснения. Не им разрешавайте да си играят с пиротехнически изделия, кибрит или сами да палят свещи. Нека всичко става под ваш контрол.

Не забравяйте телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Служителите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, Ви желаят весели празници, спорна и щастлива Нова година и нека топлината на новогодишния огън да остане само в сърцата ни!

Вирни се горе