ПОСТАВЯТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ПЛОЧА НА НИКОЛА ДАМЯНОВ И ПЕТЕР ЮХАС НА КЪЩА МУЗЕЙ „ЛАСЛО НАГИ“

ПОСТАВЯТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ПЛОЧА НА НИКОЛА ДАМЯНОВ И ПЕТЕР ЮХАС НА КЪЩА МУЗЕЙ „ЛАСЛО НАГИ“

Общинският съвет гласува на днешното си заседание да бъде поставена възпоменателна плоча на Никола Дамянов и Петер Юхас на Къща музей „Ласло Наги“.

Кметът Николай Мелемов каза, че в Община #Смолян се е получило предложение от инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на създателите на Къща музей „Ласло Наги“, почетните граждани на Смолян: унгарският литературовед Петер Юхас (1930 – 2022) и историкът-археолог Никола Дамянов (1936 – 2021).

Петер Юхас е литературен критик и историк, преводач, доктор на филологическите науки (БАН), почетен доктор на СУ "Св. Климент Охридски", носител на орден "Стара планина". Роден е в с. Комади през 1930 г. Завършил е българска филология в СУ "Св. Кирил и Методий". Културен аташе в унгарските посолства в Москва и София. Съставител и автор на предговори на антологии на българската поезия в Унгария, превеждал Й. Радичков, Н. Хайтов, В. Мутафчиева, Г. Стоев. Негови книги, издадени в България, са: "Тюрко-българи и маджари" (1985), "Геният на България" (1986), "Смъртта не е алиби" (1999), "Кирил и Методий в Българска Моравия" (2000), "Орисан съм на две родини" (2002), "А ние, българите?" (2004). Петер Юхас създава и много топли приятелства в Смолян. За него, роденият в Унгарската пуста, смолянските му приятели казват, че е син на Родопите. Балканджията на Унгария, удостоен със званието Почетен гражданин на Смолян.

Никола Дамянов, популярният историк и археолог, университетски преподавател и научен издател, дългогодишен директор на историческия музей в Смолян, е роден на 06.05.1936 г. в гр. Девин. Идва в Смолян през 1960 г. и работи последователно в Инспектората на отдел „Просвета и култура” при ОНС, в Учителския институт и в системата на музеите от 1968 до 2000 г. като директор на Родопския народен музей, Окръжен исторически музей – Смолян, Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство” – Смолян. Никола Дамянов е регионален координатор на Националната комплексна научно-изследователска програма „Родопи” (1979 г.), в рамките на която в продължение на 10 години са проведени стотици експедиции и археологически разкопки, обогатяват се фондовете на музея с нови 10 хиляди музейни ценности, които със своите научни и художествени достойнства защитават регионалния обхват на музея. Тази мащабна научноизследователска работа на ОИМ – Смолян довежда до създаване на музеите в Мадан и Чепеларе, до откриване и официално регистриране в Министерство на културата на 14 музейни сбирки в градовете и в селата на областта. Личният принос на Никола Дамянов в научно изследователската и експозиционната работа са регистрираните 180 антични и средновековни некропола (стари гробища), 34 от които е проучил при редовни и спасителни археологически разкопки. За първи път в археологическата наука открива в късно-средновековните некрополи веществени свидетелства за феномена криптохристиянство. За заслугите му „в развитието на музейното дело в България” Никола Дамянов е първият музеен специалист, награден с отличието „Златен вeк”. По повод неговата 80-годишнина, за активна и ползотворна професионална и обществена дейност, за приноса и заслугите му за развиване и укрепване на общината и областта Никола Дамянов е удостоен и с най-високото отличие на Община Смолян – званието Почетен гражданин на Смолян.

Петер Юхас и Никола Дамянов заедно създават Къща музей „Ласло Наги“ в Смолян.

Музейният обект е открит на 30.10.1981 г. в Гьорджевата къща в гр. Смолян, кв. Райково, построена през 1873 г., архитектурен паметник на културата с местно значение.

Къща музей „Ласло Наги” е израз на житейската, поетична и съдбовна връзка на един унгарски поет и творец с България. Той съхранява повече от 1000 оригинални веществени свидетелства за именития унгарски поет Ласло Наги (1925 – 1978), направил преводи на 12 000 стихове от български народни песни, преводи на класически и съвременни български поети като Христо Ботев, П. К. Яворов, Никола Вапцаров, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Фурнаджиев, Ламар и др. България приживе оценява изключителните му заслуги и му отрежда един от най-престижните си духовни стимули – Международната Ботевска награда (1976). Наги достига и до Родопите. През септември 1976 г. пристига в Смолян, където е обявен за почетен гражданин. Известен е неговият възглас: „Живее ми се заради Родопите!”.

Къща музей „Ласло Наги“ в партньорството с Община Смолян и Унгарския културен институт – София, през годините се обособи като център на културното сътрудничество между България и Унгария.

Вирни се горе