Посрещаме най-топлия ден на „сиромашкото” лято

 Посрещаме най-топлия ден на „сиромашкото” лято

Очакват се валежи и захлаждане през уикенда

Посрещаме най-топлия ден на тазгодишното „сиромашко” лято. В часовете до обяд в котловините и около водоемите ще има мъгла, по-гъста в Югоизточна България. Следобед обаче термометрите ще показват между 18 и 23 градуса, за София – около 19 градуса. В хода на деня от северозапад ще се появят облаци – предвестник на наближаващ студен фронт, но валежи в не се очакват. В планините е време за туризъм. Слънцето в петък навсякъде ще взима превес, а температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят в интервала от 9 градуса по високите части до 16 в ниските планински масиви.

Почивните дни ще отбележат края на „сиромашкото” лято. Над Балканите ще премине студен атмосферен фронт с по-силни пориви на вятъра и валежи, които ще започнат в събота в ранния следобед в Северозападна България. Постепенно в хода на уикенда ще превали на много места в страната, по-обилно в централните и източните райони. Температурите ще се понижат осезаемо от неделя нататък. Следващата седмица ще започне с прохладно време. Сутрините на много места ще са мъгливи. Слънцето ще се показва, но дневните температури няма да надвишават 15-16 градуса.

Последните дни на октомври времето ще се определя от антициклон с предпоставки за сутрешни мъгли, които в някои части на страната ще са гъсти и продължителни. В градските райони с интензивен трафик и селищата с преобладаващо отопление на твърдо гориво ще има условия за натрупване на замърсители в ниските слоеве на атмосферата. Стойностите на фините прахови частици ще са около и над праговите норми.

Вирни се горе