„Последованието на Жениха”- за втора вечер бе отслужено в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

„Последованието на Жениха”- за втора вечер бе отслужено в храм „Св.вмчца Неделя”- кв. Райково

За втора вечер, благочестиви християни дойдоха на съборното богослужение „Последованието на Жениха” в храм ” Св.вмчца Неделя”- кв. Райково. Обзети от духовна ревност, те съучастваха в богослужбата, която бе предстоявана от Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион в съслужение със свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински и свещеник Димитър Петров.Покайните и тъжните песнопения бяха изпълнени прочувствено от църковни певци , хористи и духовници. Миряните ги изслушаха в тишина и вглъбеност, с искрена скръб в сърцата си. Същевременно ги подтикнаха към размисъл за истинските добродетели, които украсяват живота- покаяние, смирение, изповед, любов към ближния.

И тази вечер от светия олтар, с траурна тържественост, беше изнесена иконата Страстите Христови. Пред Честния образ на Жениха се поклониха трикратно духовниците – епископ Висарион, свещениците и после миряните.

В края на последованието епископ Висарион се обърна към богомолците с проповед, в която поясни смисъла на притчата за Десетте девици: „ Тя е свързана с древния обичай младоженците да бъдат посрещани от девойки, носещи запалени лампади. Иисус Христос е представен в притчата като Жених на Църквата и според неговите пророчески думи е дошло време, когато Женихът трябвало да се отнеме от сватбарите/Мат:9:15/, т.е., когато Христос трябвало да бъде хванат и предаден на мъчение.”Архиереят акцентира върху поуката от притчата, която ясно ни показва, че „ ние трябва да бъдем винаги готови да посрещнем Небесния Жених Господ Иисус Христос, при второто Му славно пришествие, защото не знаем кога то ще стане. Трябва да бъдем готови и за смъртния час, защото и той ненадейно ше дойде като нощен крадец.”

Владиката благослови миряните, като ги насърчи в дните на Господните страдания духовно да бодърстват и им пожела леки, благодатни и спасителни пости.

Сийка КЕТЕВА

Снимки: Калин Димитров Петров

Вирни се горе