Посланик Микола Балтажи връчи благодарствено писмо на кмета Николай Мелемов за посрещането на 27 деца

Посланик Микола Балтажи връчи благодарствено писмо на кмета Николай Мелемов за посрещането на 27 деца

Украинският посланик Микола Балтажи връчи благодарствено писмо на кмета Николай Мелемов от министъра на социалната политика на Украйна. В него се изразява искрената благодарност към смолянския градоначалник за съществен принос в организирането, оздравяването и почивка на украински деца, родителите на които са загинали или ранени при защита на суверенитета на Украйна от вражеска агресия и деца на роднини и временно преместени лица. „Благодарение на Вашите добронамерени дела и чувствителното отношение към децата, малките украинци усещат неравнодушието и грижите за тяхната съдба в сложните за Украйна времена. Изразяваме надежда за по-нататъшно сътрудничество, строителството и изграждането на единно европейско общество върху принципите на дружба, солидарност и демократическите ценности”, се казва още в благодарственото писмо.

Припомняме, че по идея на Мелемов миналата година на 10 дневен лагер пристигнаха 27 деца от Украйна. Те бяха настанени в Българо-германския център за професионално обучение. По този повод благодарствен адрес получи и директорката на центъра Ралица Минчева.

Дипломатът и Мелемов се договориха отново по тази програма да гостуват през лятото украински деца. Ние сме братски народи и трябва да си помагаме, защото преди всичко има общочовешки ценности, които ни обединяват, каза Мелемов.

Негово Превъзходителство представи и реформите извършвани от украинското правителство по пътя на европейската интеграция. Той отбеляза, че тъй като намаляват икономическите връзки с Русия, украинските предприятия, компании и фирми, работещи в Донбас се префокусират към ЕС и в това число и към България. От 1 януари 2016 г. е въведена Зоната за свободна търговия в рамките на подписаната Спогодбата за асоцииране между Украйна и ЕС. Този проект ще обедини усилията на българския и украинския бизнес.

На срещата стана ясно още, че съгласие за побратимяване със Смолян има от град Никопол, Днепропетровска област. Убеден съм, че България и Украйна имат голям потенциал, който трябва да се използва за бизнес, икономика, културни връзки и туризъм, посочи Балтажи.

Най-важно е да има икономически обмен, за да помогнем на наши фирми да установят контакти с украински. По този начин ще има реален икономически ефект от сътрудничеството ни, коментира и Мелемов.

Това е четвъртото официално посещение на посланик Балтажи в Смолян. Той каза, че с Мелемов са приятели от дълги години, още когато смолянския градоначалник е бил депутат в НС и е отговарял за приятелските връзки с Украйна.

Вирни се горе