Поскъпва тегленето на пенсията от банкомат

Поскъпва тегленето на пенсията от банкомат

От 1 януари 2022 г. една от последните безплатни банкови услуги изчезва – най-масово използваната от пенсионерите Банка ДСК въвежда такса за тегленето на пенсията от банкомат. Финансовата институция уведомява на сайта си, че от Нова година хората, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, вече ще плащат стандартната такса, когато я теглят от АТМ устройство на банката.

Преди това, от началото на септемри, банката завиши тарифата си и тази услуга вече се таксува с процент върху изтеглената сума. В момента при ползване на банкомат на Банка ДСК процентът е 0.15%, но не по-малко от 0.30 лв. При теглене на пари от банкомати на други банки таксата е 0.20%, но не по-малко от 1.50 лв.

Така от Нова година пенсионерите, които получават пенсията си в Банка ДСК, ще плащат 0.30 лв. върху суми до 200 лв. Ако изтеглените пари обаче са 400 лв., те ще плащат 0.60 лв. на банката. За 500 лв. таксата е 0.75 лв.

От ДСК уверяват пенсионерите, че ако плащат в магазина с дебитната си карта, няма да им бъде начислявана такса. Освен това на хората от третата възраст се предлага да сключат договор за пакета “ДСК Флекси – пенсионери”, който е с месечна такса 2,90 лева, но в него са включени три безплатни тегления на банкомат на банката и още няколко банкови превода.

Справка в тарифите на търговските банки показва, че малка част от тях предлагат безплатни тегления на пенсиите, които НОИ превежда по сметки на клиентите. В повечето случаи тази възможност е предвидена, ако дебитната карта е в пакет с други услуги и специална сметка, но за нейното обслужване се дължат месечни такси. ОББ например предлага пакет “Привилегия” с превод на пенсията от НОИ и без такса теглене, но с 1.80 лв. месечна такса. Пощенска банка има специална сметка “Пенсия плюс” с годишна поддръжка на сметката е 16.80 лв.

Вирни се горе