Ползи от играта с плюшени играчки за децата

Ползи от играта с плюшени играчки за децата

Плюшените играчки са едни от първите приятели на детето. Емоционалната връзка, която се създава с любимото му мекичко животинче, му помага да расте и да се развива интелектуално, докато играе.

Тези красиви пухкави топчици, така приятни на допир за детските ръчички, имат редица ползи за развитието на психиката на малчуганите.

Ето по-важните от тях:

• Плюшените играчки развиват социалните умения на детето.

Децата укрепват своите социални умения, като играят с плюшени животни. Грижейки се за своите плюшени любимци, те се научават как да бъдат мили и грижовни към близките си – родители, баба и дядо и особено към по-малките си братчета и сестричета. Т.е., ваимодействието с плюшените животни подготвя бебето и малкото дете за общуването му с хората.

Докато децата естествено развиват социалните си умения със своите играчки, възрастните могат да използват тези играчки и за преподаване на уроци. Обикновено възрастните с лекота измислят сценарии, в които животинчето играчка „страда“ от нещо, пада, удря се, „изпитва болка“, „плаче“. Децата с готовност се отзовават да помогнат на „пострадалото“ мече или зайче и така плюшената играчка оживява в детското въображение. Връзката на детето с играчката може да го улесни да се учи от тези измислени сценарии.

igra

• Плюшените играчки осигуряват комфорт и сигурност на малкото дете.

Друг начин, по който плюшените животни помагат за детското развитие, е като карат малките да се чувстват сигурни. Децата са естествено любопитни, но в същото време инстинктивно се стремят към сигурност, потребно им е да се чувстват защитени. Бебетата и малките деца се нуждаят особено от сигурност, а плюшеното животинче е чудесен и лесен начин да постигнете това.

Малките могат да стискат своята мека играчка, за да освободят стреса и да облекчат безпокойството. Галенето на меката и приятна повърхност на играчката също ги успокоява и заедно с думите на мама им вдъхва увереност, че всичко е наред. С течение на времето една любима играчка може да става все по-успокояваща за детето.

• С помощта на плюшените играчки детето практикува езиковите си умения.

Меката и приятна топчица в ръцете на бебето добива значението на първия любим събеседник в живота му. Играчката е идеалният приятел за изслушване на опитващия се да говори мъник. Докато бебетата бърборят, те научават връзката между движенията на устата си и звуците, които в крайна сметка ще създадат думи. Възрастните също могат да играят с бебета, като поемат ролята на плюшеното животно и насърчават бебето да продължи да говори.

Малките деца могат да водят разговори със своите плюшени играчки и да упражняват комуникативните си умения. Въпреки че плюшените животни не говорят, за детето това няма значение. То истински се вживява в измисления „диалог“ с тях.

юьен

• Плюшената играчка насърчава творческото въображение на детето.

И накрая, но не на последно място, плюшените играчки, изобразяващи животни, насърчават креативността и въображението на децата. Като ангажират детското въображение, играчките изграждат увереността на децата, уменията им за решаване на проблеми, способстват за развиване на сръчност и сила. С помощта на играчките децата си изграждат въображаеми светове, създават си и преодоляват препятствия. Така постепенно, от света на играта, придобитите качества и умения на детето преминават в реалния свят и заобикалящата ги среда.

Плюшените играчки позволяват на децата да се движат със собствено темпо и да се занимават с личните си интереси. Родителите с изненада и възхита наблюдават как детето им с помощта на играчките пътува в своите си виртуални светове. Докато мъникът изследва космоса със своята играчка, в следващия момент вече е в своята въображаема детска кухня и Ви приготвя закуска.   В това магическо време всичко е възможно за Вашето дете и неговия спътник.

• Плюшената играчка е красива, мека и безопасна за детето

Всъщност, може би трябваше да започнем с това най-важно качество на детската играчка. Само когато тя е безопасна и съобразена с възрастовите особености на бебето и най-малкото дете, тя може да бъде оставена спокойно в ръцете му. За съжаление, не всички играчки, които пазарът предлага за най-малките, са достатъчно качествени. Ако искате, обаче, да сте сигурни, че ще купите най-доброто за своето дете, посетете сайта kidso.bg. Предлаганите там плюшени играчки са наистина най-доброто за Вашето дете – красиви, меки, качествено изработени, истински!

Снимки: kidso.bg

Вирни се горе