Половината хора по света вярват, че вървим към 4-дневна работна седмица

 Половината хора по света вярват, че вървим към 4-дневна работна седмица

Повечето хора са съгласни, че през следващите 25 години 4-дневната работна седмица ще бъде норма по целия свят. Това показва глобално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено след 59 716 души по света в периода август-октомври 2022 г.

Половината от анкетираните са на мнение, че мнозинството от нас ще започнат да работят четири дни в седмицата още през следващите десетилетия, докато 38% са скептични, а 12% отказват да отговорят или не знаят как.

Хората в Северна Америка, Южна Азия, Близкия изток и Северна Африка, Източна Азия/Океания и ЕС са по-уверени, че 4-дневната седмица ще бъде достъпно право за повечето хора през следващите 25 години.

На противоположния полюс са Латинска Америка и европейските държави извън ЕС, следвани от страните на юг от Сахара, които са по-малко склонни да се съгласят в сравнение с други региони. Най-висок дял отговори "Не знам" пък е регистриран в европейските държави, които не членуват в ЕС - там почти 1/5 не могат да вземат отношение.

Твърдението показва видими (макар и не драматични) разлики в отговорите по лични доходи и образование - хората с висше образование и по-висок доход са по-склонни да очакват по-кратка работна седмица в бъдеще.

4-дневната работна седмица се счита за най-вероятна придобивка следващият четвърт век в ОАЕ, Индия, Ирландия и Канада с дялове на съгласие до 70%. Много по-скептични са например гражданите на Перу, Швеция, Еквадор и Италия.

В България увереността, че скоро ще работим само 4 дни през седмицата, не е толкова силна, колкото регистрираното средно за ЕС. И у нас обаче оптимистите по този въпрос надвишават песимистите - 42% у нас очакват през следващите 25 години 4-дневна работна седмица, а 38% са скептици. Значителен дял - 1/5 от респондентите - не могат да преценят, пише news.bg.

Снимка: iStock

Вирни се горе