Полк. Димитър Кацаров: „С желязна дисциплина, постигаме добри резултати в борбата с Ковид-19“

Полк. Димитър Кацаров: „С желязна дисциплина, постигаме добри резултати в борбата с Ковид-19“

Двама преболедували Ковид-19 военнослужещи в 101 Алпийски полк дариха кръвна плазма

Разговаряме с пол. Димитър Кацаров-командир на 101 Алпийски полк

Полк. Кацаров, как се справяте с кризата Ковид – 19? Военните също са на първа линия, защото в кризисни и бедствени ситуации вие винаги сте в помощ на обществото и институциите?

Наистина пандемията се отразява и на нас. Особено по отношение на нашите международни учения и участия. Тази година бяхме поканени в седем държави. За съжаление от месец февруари до септември, когато беше последното, всички международни учения бяха отложени. Това е един голям опит, който щяхме да натрупаме, а и да се докажем пред нашите натовски партньори. Що се отнася до противоепидемичните мерки, при нас нещата се случват много лесно и бързо. Прословутите три Д-та – дистанция, дезинфекция, дисциплина, за нас не са трудни. Още на 26 февруари съм издал моя заповед, на основание заповед на Министъра на отбраната и на командира на Сухопътни войски, с която са въведени противоепидемични мерки. Благодарение на това, че при нас има желязна дисциплина и резултатите са добри. Мога да кажа, че заболелите сред моите военнослужещи са по-малко от пръстите на едната ми ръка. Говоря за един колектив от около 400 човека, които изпълняват ежедневните си задачи, нищо не е отложено, нищо не се е променило. Затова казвам, че благодарение на дисциплината при нас нещата са добре. Освен това трябва да отбележа, че малкото заболели наши военни се заразиха, докато бяха карантинирани, заради болен член на семейството.

Споделете, моля ви в детайли какви са противоепидемични мерки, които сте взели в 101 Алпийски полк?

Увеличихме дистанцията при строяване; от месец февруари насам всеки военнослужещ е с маска в района на формированието; всяка сутрин, преди влизане на работа, на всички се мери температурата, ако има отклонение, не се допуска вътре. Освен това, ако някой не се чувства добре или има близък със заболяване, се обажда и се отстранява от работа. Имаме поставени дезинфектанти на много места, всички помещения се дезинфекцират след завършване на всяко мероприятие. В армията всичко е по-лесно, там хората са по-дисциплинирани. Съзнаваме, че няма как да се правят изключения и да се нарушават правилата и да искаме резултати.

Полк.Кацаров, вашите военнослужещи, преболедували Ковид-19, включиха ли се в кампанията за даряване на кръвна плазма?

Приносът ни в това отношение е твърде малък. Както ви казах, преболедувалите Ковид при нас са малко на брой. По лекарски предписания, разрешение за даряване на кръвна плазма получиха двама човека от нашето военно формирование. Един сержант и един войник направиха това във ВМА в София.

Чисто хипотетично, ако не дай си Боже, пандемията добие по-големи размери, с какво военните биха били полезни на обществото и институциите?

От началото на пандемията, говорейки в по-голям обзор, всичките военни болници в страната имат разкрити Ковид – отделения. Наши военнослужещи, завършили санитари, по разпореждане на министъра на отбраната, на ротационен принцип помагат там. Смолянското военно формирование също има обучени такива военнослужещи, но ние тук нямаме военна болница. Имаме обучени военнослужещи, завършили курсове във ВМА, за дезинфектатори. Ако ни бъде разпоредено, съвсем професионално можем да извършим дезинфекция на даден обект. Можем да бъдем полезни с много неща. Ние сме един завършен цялостен организъм, който може да съществува самостоятелно – от приготвянето на храна, до всички логистични дейности, имаме всякакви специалисти за поддръжка. Според исканията на областния щаб, веднага можем да преценим какви са нашите възможности и да окажем съдействие. Да припомня, че през месец април от кризисния щаб постъпи искане да помогнем за оборудването на първи етаж на студентското общежитие като зона за изолатор на болни с коронавирус. Цялата дейност, съвместно с областната управа, извършихме за един ден – изчистихме, дезинфекцирахме, оборудвахме помещението.

Тоест сега имаме един етаж от общежитието напълно оборудван и ако се наложи, може да се използва?

Да, така е. Тогава това се наложи, защото, ако си спомняте, един от първите заболели беше се завърнал от чужбина и нямаше къде да отиде.

Колко легла има там?

Има около 8 – 10 стаи с по две легла.

Полк. Кацаров, вие провеждате и редица благотворителни инициативи…

Тук бих искал да спомена, че още когато започна пандемията подехме инициатива и с нашите военнослужещи събрахме 4 300 лв. Договорихме се с началника на Спешна помощ и с директора на болницата д-р Даракчиев да дарим предпазни средства, които на тях им трябват, а не да им даваме парите. Дарихме предпазни облекла, маски очила, дезинфектанти на родилно отделение, на двете лаборатории, на инфекциозно отделение, както и на ЦСМП през април месец. В началото, ако си спомняте, беше трудно с предпазните средства, дори и в лечебните заведения, така че, когато помощта е навременна, тя е много ценна.

Тук трябва да отбележим, че когато институциите или гражданите имат нужда от помощ, вие винаги се отзовавате.

Гражданите на Смолян трябва да бъдат спокойни и да знаят, че имат една сила, визирайки личния състав на полка, която във всеки един извънреден момент, може да реагира. Съвсем искрено искам да заявя, че кметове, областни управители, независимо от коя политическа сила са били, винаги са разчитали на армията. Никога не сме вкарвали политика в нашите отношения. От друга страна пък, когато ние сме имали нужда от помощ, те са били насреща. Наш дълг и отговорност е да изпълняваме задачите си, да сме подготвени и когато обществото има нужда, да откликнем адекватно и безусловно.

Полк. Кацаров, запълнен ли е капацитета на военното формирование, като кадрова обезпеченост?

Не напълно. Тази година, заради обстановката, проведохме само едни конкурс. Назначихме 15 военнослужещи. Имаме уверението на командира на Сухопътни войски, за провеждането на още един конкурс следващата година. Новоназначените при нас заемат най-ниските позиции. През ноември и декември, с моя заповед, военнослужещи навършили нужните години и с положителна атестация от своите командири, бяха повишени. През февруари следващата година още една голяма група ще бъдат повишени. Това са хората, които назначихме с първия ни конкурс през 2018 г. – 52 човека. Така че се очаква да се освободят още места. Работим много добре с Бюрото по труда, които ни дават информация за младежи, които отговарят на условията, както и с Военното окръжие, които подготвят документите на кандидатите. Преди месец имахме записани 160 кандидати във Военното окръжие, готови да дойдат при нас при обявяване на конкурс. В момента бройката е 140 човека, част от кандидатите отидоха в други поделения – Пловдив и Асеновград, където имаше обявени конкурси.

От къде са военнослужещите? Предимно от региона или и от страната?

Много малко имаме от вътрешността на страната – София, Ловеч, Благоевград, Хасково. Но основно са от смолянски регион.

Какво бихте искали да кажете в заключение, полк. Кацаров?

Първо бих искал да поздравя лекарите от смолянската болница. Те са героите на нашето време. Не съм чул някой от тях да се оплаква или да има претенции. Тези хора влагат всичко, което могат, за да се справят с днешния ден. Визирам точно смолянските лекари, защото виждаме, че на други места не е така.

На родопчани искам да вдъхна кураж. Те са сериозни, корави хора. Аз съм сигурен, че всички резултати, които постигаме в тази пандемия, се дължат на дисциплината и отговорността на всички граждани на Смолян. Нека бъдем оптимисти, че тези лоши времена ще отминат със задружните усилия на всички институции, ще се справим хванати ръка за ръка, ще преминем през тези трудни времена. И както обичам да казвам: в лицето на армията имате защитник, сериозен партньор, на който може да разчитате по всяко време на денонощието, при всякакви климатични условия. През цялата година ние сме винаги на своя военен пост.

Вирни се горе