Полицията призовава: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Полицията призовава: Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати!

Уважаеми граждани, във връзка със зачистили случай на телефонни измами на територията на страната, Ви призоваваме да бъдете бдителни!

Получите ли обаждане от непознат с молба за помощ или заплаха, с последващи искания – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама. Много често случаите са за лица, които се представят за Ваш роднина изпаднал в беда, лекар или служител на полицията. Уверяваме, че служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят граждани по телефона с настояване за даване на пари. Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

Обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари. Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление.

Пресцентър на МВР

Вирни се горе