Поклонници от Смолян участваха в архиерейската св. Литургия в Калоферския мъжки манастир „ Св.Рождество Богородично”

Поклонници от Смолян участваха  в архиерейската св. Литургия в Калоферския мъжки манастир „ Св.Рождество Богородично”

На 8-и септември Православната Църква възпява Рождество на Пресвета Богородица.Светата Дева идва като скъпоценен дар на света, за да изпълни Божия план – раждането на Христос, който да спаси човечеството от греховете.Пресвятата,” чествана повече от херувимите, прославена повече от серафимите, нейната святост пленява жадното за богоуподобяване човешко сърце”.По повод празника .Смолянският епископ Висарион, викарий на митрополит Николай , архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и вр.изп. длъжността игумен на Калоферския мъжки манастир „ Св.Рождество Богородично” възглави архиерейската св. Литургия в светата обител. В съслужение с него бяха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, и свещениците от Калофер и Карлово – Димитрий Новаков , Михаил Докторов и Гавриил Николов.

Празнично украсеният храм посрещна множество благочестиви християни, дошли да почетат Божията майка, и да отправят обща молитва за помощ и застъпичеството й пред Господ Иисус Христос.Сред тях бяха и поклонници от Смолян.Църковни певци и хористи изпълниха възторжено литургичните песнопения, а всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш”. В празничния ден на Светата Дева, чиято мощ е непобедима, вярващи пристъпиха към Христовите Тайни и се причастиха със светините.

В края на богослужението епископ Висарион се обърна към народа с пастирско слово: „ И тъй да се възвеселим всички с рождението на Пресветата Дева от праведните Йоаким и Анна и да благодарим на Господа, Който ни даде Преблагата и Пречудната Застъпница на християнския род, защитаваща ни и предпазваща ни ог греховете и от всички видими и невидими врагове, големи беди и напасти, когато с вяра, надежда и упование прибягваме къв св. Богородица” – заяви владиката. И призова от сърце да благодарим на Бога, задето е подготвил спасението на човешкия род, чрез тяхната преблагословена дъщеря и да я прославяме чрез църковната песен: „Твоето рождество, Богородице Дево, възвести радост на цялата вселена”.

По традиция в двора на манастира архиереят отслужи празничен водосвет и поръси богомолците за здраве и благословение.След това бяха осветени хлебните приношения и благословеният курбан от боб по манастирски и риба.

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от свещеноиконом Запрян Шиков, а викарният епископ преподаде на всички архипастирския и светителския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

bogo

rodica

Вирни се горе